За трета поредна година край Варна ще се състои Фестивал

...
За трета поредна година край Варна ще се състои Фестивал
Коментари Харесай

Фестивал разкрива тайните на българската шевица край Варна

За трета поредна година край Варна ще се състои Фестивал на шевицата, научи Moreto.net Събитието е с вход свободен и ще се състои на 7 - 8 септември от 9 до 18 часа на площад „ Възраждане в Белослав и е ориентирано към фенове и експерти в региона на везмото.

По време на фестивала гостите ще могат да видят и да се насладят на многообразие от действия като къса тематична сказка с присъединяване на видни етнографи, изложения, ревю на носии, многообразие от работилници, концертна част – национални песни и танци, занимателни секции за най- дребните.

Ще има няколко работилници и демонстрационни шатри за деца и огромни - басмаджийство, резба, техниката за изработка на камилчени китки, аксесоари за капанските носии, изобразяване на шевични претекстове с пясъчна техника, а също и експозиция на аксесоари и бижута за ваешки носии.

На фестивала гостите ще могат да прегледат и четири забавни изложения. Изложба на Славян Стоянов " Изпод руините " отдадена на изчезващите села в България. На изложбата ще бъдат видени носии и шевици от селата Странджа и Мелница. Друга галерия показва Етнографско-археологически музей Елхово " Съкровища от хубост и багри " старинни носии от елховския район. Изложбата е готова взаимно съставителите Добринка Костова и Христо Христов с фотографа Петя Георгиева, а за " Фестивал на шевицата " Белослав 2019 година своите умения впрегна и Славян Стоянов. Всички остарели фотографии са от архива на музея.

Етнографът Добринка Костова ще ни зарадва и с персонално присъединяване като преподавател. Третата галерия е на фотографа Асен Великов, " Родова памет " ще бъдат показани над 40 платна. Четвъртата галерия е на Колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова, те ще показват богата сбирка с престилки от цяла България.

По времето на фестивала ще има и ревю на носии от сбирката на Васил Василев, който ще ни зарадва с носии от региона на Дългопол. Участници във фестивалното пространство са, везбарки, рисувани шалове с шевични претекстове, трансфер върху дърво, бижитуа и сувенири с шевици, производители на носии, елементи от носии, цървули, резбари, везани ризи, иконопис, кукли с национални носии, художествени творби вплели претекстовете на шевиците, стъклопис, чанти и фешън аксесоари със шевични претекстове, шапки и тениски.

Във фестивала ще има и лекторска част където гостите ще могат да се насладят на лекции на етнографите, Добринка Костова (Елхово), Милена Драгнева (Провадия), Светлана Радева (София), Проекта (Български корени), Росен Гацин (Белослав). В театралната стратегия ще бъдат показани редица възстановки на традиции един от които е " Пануда " НЧ „ ИСКРА – 1923 ” и клуб на пенсионера „ Златен клас ” село Челопечене.

На фестивала ще може да бъде забелязан извънреден театър на танцов отбор " Творецът " от град Свищов с хореограф Явор Узунов. Мирослав Михайлов и Люда Стоева са другите които още веднъж ще ни показват танцовата магия, която сътворяват, посредством своите ученици.

За всички посетители на Фестивала входът е свободен. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР