За трета поредна година кино-литературният фестивал CineLibri предлага на посетителите

...
За трета поредна година кино-литературният фестивал CineLibri предлага на посетителите
Коментари Харесай

CineLibri 2017: киното като празник на културите

За трета поредна година кино-литературният фестивал CineLibri предлага на посетителите си не просто филми, а изцяло кино прекарване. Паралелно с над 200 прожекции на 31 кино лентата, ще се случат и редица специфични събития.

Две Холандски церемония вечери ще последват откриването на фестивала. В кино Люмиер Lidl ще бъде показано цялостното творчество на Херман Кох, преди прожекцията на кино лентата по книгата му " Вечерята ", считана за международен феномен и връх в творчеството му. Новата й екранизация с присъединяване на Ричърд Гиър и Лора Лини, която ще бъде показана премиерно на CineLibri, е трета по ред, след истинската холандска продукция и последвалата я италианска версия.

 CineLibri 2017: киното като празник на културите CineLibri

Втората Холандска церемония ще съпроводи прожекцията на кино лентата " Тонио ", който бе холандската кандидатура за миналогодишните награди " Оскар ". Едноименната книга, по която е основана лентата, е самобитен реквием за преждевременната гибел на сина на създателя Адри ван дер Хейден.

В рамките на седмицата на италианския език по света, отдадена на киното, ще бъдат показани три италиански кино лентата. С комедията " Най-добри неприятелки " ще ни запознае персонално нейната сценаристка Дориана Леондеф в Дом на Киното. Лентата по едноименния разказ " Златната възраст " ще показа авторката на книгата Франческа Романа Масаро в кино Одеон. Последният италиански филм в програмата на фестивала - " Фортуната " на креативния тандем Маргарет Мацантини и Сержо Кастелито (гости на CineLibri 2015), ще показа в кино Люмиер Lidl персонално негово превъзходителство Стефано Балади, Посланик на Италия в България.

В партньорство с Френския културен институт ще бъде възродена една емблематична лента от 1967 година – филмът " Дневна хубавица " на Луис Бунюел с присъединяване на младата Катрин Деньов. Специално за фестивала идва ново цифрово копие от лентата на кино лентата, даващо на българската аудитория неповторимия късмет да го види на огромен екран. Други бележити френски филми в програмата са откриващият " По автентичен случай " на Роман Полански, брилянтната анимация " Моят живот като тиквичка " и " Дневникът на една камериерка ".

Като част от 28-мите Дни на японската просвета в България в границите на CineLibri ще бъде излъчен японският филм " Любимата формула на професора " по едноименния разказ на Йоко Огава. Зрителите ще имат опцията да се насладят на един пример на изящна екранизация от Изтока.

Петък 13ти в границите на фестивал ще бъде изключително специфичен с последния филм на огромния съветски режисьор Павел Лунгин " Дама пика ". Прожекцията ще се състои в зала " България " точно на нейната 80-годишнина в наличието на режисьора. За откриването на вечерта оркестърът на Софийската Филхармония ще извърши две арии от едноименната опера на Чайковски.

Част от програмата на фестивала са и две панорами, отдадени на двама изключително значими създатели.

Панорамата, отдадена на творчеството на един от най-големите модерни немски режисьори - Фолкер Шльондорф, на която той персонално ще участва, обгръща три негови кино лентата – " Хомо Фабер ", " Една обич на Суан " и " Историята на прислужницата. "

Антон П. Чехов е един от най-знаменитите писатели и драматурзи на всички времена – с над 900 творби за 26-годишната си креативна активност. В партньорство с Руския културно информативен център в София в границите на CineLibri 2017 ще бъде показан нов алманах с белетристичните му шедьоври и ще бъдат показани 3 от най-хубавите международни екранизации по творбите му - " Вуйчо Ваньо ", " Палата номер 6 " и " Незавършена пиеса за механично пиано ". Специалният бонус към публиката на фестивала е, че трите кино лентата ще са с вход свободен.

Отново с вход свободен публиката на CineLibri ще може да гледа за първи път в 3D формат номинирания за Оскар късометражен филм на Теодор Ушев " Сляпата Вайша”, като част от специфичната селекция късометражно кино на No Blink! Media.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР