За своите 16 години управление германският канцлер Ангела Меркел се

За своите 16 години управление германският канцлер Ангела Меркел се ...

Икономическото наследство на Меркел


За своите 16 години управление германският канцлер Ангела Меркел се е срещала с четирима американски и френски президенти, петима британски министър-председатели и деветима италиански и японски премиери. Често описвана като най-силната жена в света, тя управлява и икономическото възстановяване на страната. От 2005 г. насам Германия се превърна от „болния човек на Европа“ в икономическа суперсила, коментира Financial Times.

Може би най-забележителното от всичко, което Меркел, с рейтинг на одобрение от над 80%, управлява бе сериозния ръст на работните възможности за жените и застаряващото поколение, докато в същото време прие над 1 милион бежанци.

Въпреки това наследството, което Меркел ще остави на Германия след федералните избори през септември, е доста разнообразно. Честа критика срещу нея е, че макар тя да доказа, че умело управлява кризи, в нейните три мандата като канцлер липсваше визия и тя оставя Германия неподготвена за едно по-зелен и дигитализиран свят.

Икономическо „чудо“

От 2005 г. насам германският брутен вътрешен продукт на глава на населението е нараствал с два пъти по-бърз темп от този на Обединеното кралство, Канада, Япония или Франция.

Днес германците могат да се насладят на процес, който Карстен Бжески, ръководител на макроикономическите проучвания в ING, нарича „второто икономическо чудо“ на Германия. С безработица, доближаваща близо 20-годишно дъно, почти 70% от германците казват, че са доволни от икономическата си ситуация.Не целият успех обаче се дължи на Меркел. Голяма част от основите бяха положени от реформите на нейния предшественик – Герхард Шрьодер, казва главният икономист за Европа в Credit Suisse Невил Хил. Второто икономическо чудо на Германия се случи „без правителството на Меркел да направи... каквото и да е“, добавя главният икономист на Center for European Reform Кристиан Одендал.

Нещо повече, германското производство, което в момента представлява 40% от цялото производство на еврозоната, подкрепи възхода на Китай. Днес германската зависимост от Китай като пазар за износ е уникално висока в еврозоната.Въпреки това Меркел не стоеше настрана, докато Германия ставаше все по-богата. Нейният отговор на финансовата криза от 2009 г., например схемата за пари в брой, която подкрепи продажбата на автомобили, помогна на икономиката. Както направи и решението ѝ да насочи милиарди евро към германската програма Kurzarbeit (Краткосрочна заетост) – държавна система за осигуряване при безработица.

Едно от последствията от тази стъпка бе успехът на Германия в създаването на нови работни места.1-->Още по темата:

графикавидеовидео Още по тематаграфикаДухът на Меркел е главният герой в предизборн

Източник: investor.bg