За Световния ден на хипертонията кардиологът доц. Красимира Христова, член

...
За Световния ден на хипертонията кардиологът доц. Красимира Христова, член
Коментари Харесай

Световната лига по хипертония награди 9 български деца

За Световния ден на хипертонията кардиологът доцент Красимира Христова, член на борда на шефовете на Световната лига по хипертония и шеф на районния офис за Източна Европа, персонално награди възпитаници от 69 СУ " Димитър Маринов " в кв. Дружба-1 в София. Малчуганите получиха дипломи за присъединяване си в годишната стратегия за детско изкуство на лигата.

 

Децата са на възраст 8 година и се включиха в състезанието с рисунки на тематика - здравословния метод на живот посредством предварителна защита на хипертония, инсулт и сърдечно-съдови болести. Рисунките изобразяват поддържане на здравословно кръвно налягане, в това число физическа интензивност, по-малко време пред екрана и здравословна диета с плодове, зеленчуци и зърнени храни.

 

" За мен е горделивост, че за трета поредна година български деца се включват с възторг в самодейността на Световната лига по хипертония да сътворяваме здравни привички и просвета измежду подрастващите, дружно с деца от целия свят. Артериалната хипертония е обществено значимо заболяване и за предварителната защита му са нужни напъните на цялото общество. Възпитаването на привички за здравословен живот, хранене и спорт е единствено началото, което децата изобразяват в своите рисунки. ", сподели доцент Красимира Христова, която е и създател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.

 

Програмата Children`s Art Program за детско изкуство на Световната лига по хипертония има за цел да обезпечи по-голяма информираност за болестта артериална хипертония измежду младите. Да ги осведоми за ролята на предварителната защита, своевременното разкриване и лекуване на високото кръвно налягане.  Статистиката по света и у нас демонстрира подмладяване на хипертонията, данни сочат, че се отключва при все по-млади пациенти сред 35 и 40 година Сред главните опасности фактори за развиване на високо артериално налягане са тютюнопушенето, стресът, наднорменото тегло, високата кръвна захар и алкохолът.

 

 

Учениците от столичното учебно заведение получиха дарове и специфичен документ с надпис " Награда Едуард Рочела за отлични достижения в изкуството за осведоменост за хипертонията ". Световната лига по хипертония е неправителствена организация с нестопанска цел, най-вече от доброволци, отдадени на предварителната защита и контрола на хипертонията в международен мащаб. Темата на Световния ден на хипертонията за 2022 е " Измерете тъкмо кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР