За света на луксозната мода няма прекалено ранна възраст. Рокли,

...
Коментари Харесай

Висша детска мода от България

За света на първокласната мода няма прекомерно ранна възраст. Рокли, якета, боди костюми със специфични щампи и аксесоари са единствено част от стоките, които се оферират за бебета и деца. От години на редица пазари до откритите фешън марки като Gucci и Fendi се подрежда и българският бранд за висша детска мода Eirene. Тя е учредена от Ирина Недкова през 2016 година и през днешния ден продава главно на пазари като Русия, Саудитска Арабия, ОАЕ и Казахстан.

Дипломат по обучение, Недкова специализира бизнес администрация в Съединени американски щати и разказва себе си като човек, който постоянно е имал афинитет към модата. Преди да основе Eirene, тя е управлявала седем години комерсиалния център Sofia Outlet Center и споделя, че оттогава има ясни наблюдения какво кара едни марки да просперират, а други да изчезват. По време на работата си като шеф тя натрупа опит от другата страна и се сблъсква с финансовия аспект на модата - ценообразуването и комерсиалните условия, изключително значими за първокласните марки.
Нещо свое
Eirene започва през 2016 година с капитал от 150 хиляди лв. под формата на заем и лични средства. " В един миг почувствах, че желая да се занимавам с нещо свое. Видях, че няма накъде повече да продължа в кариерното си развиване. Аз обичам провокациите и се захванах с доста съществено начинание, което ми костваше всичко - свободно време, персонален живот, финанси ", споделя Недкова.

В началото в компанията работят двама души, до момента в който през днешния ден, откакто Eirene към този момент е наложена марка, те са 10. В рамките на година след основаването си Eirene се нарежда на 10 пазара по света. Портфолиото се състои напълно от детска мода - доминират роклите, само че се оферират също поли, бански костюми, аксесоари и обувки, като междинната цена на една рокля е 300 евро. Което може и да звучи като висока цена, само че сходни детски облекла с логото на Gucci да вземем за пример се търгуват сред 3 и 4 пъти по-скъпо. Недкова споделя, че качеството е на същото равнище, а като доказателство показва, че нейните облекла се показват в бутици наедно с други наложени марки.

Приходите на " Айрини студио ", българското сдружение, през което оперира Eirene, са 900 хиляди лева за 2020 година Недкова споделя, че през предходната година има спад, само че той е бил дребен и се дължи напълно на обстановката с ковид. " На фона на сривове от по 50% в приходите на някои от най-големите марки, ние одобряваме този резултат за триумф. "

През януари тази година компанията получи и пресен капитал от фонда за рискови вложения Vitosha Venture Partners, който ръководи главно запас към Фонда на фондовете. Инвестицията е на стойност 690 хиляди евро. " Инвестицията ни разреши да стартираме да продаваме непосредствено. Това е нещо, което не успявахме да създадем до момента, тъй като не ни оставаха свободни средства. Благодарение на нея ще се фокусираме върху директния ритейл в страната и ще използваме средствата за провеждането на рекламна акция в Близкия изток. " Недкова възнамерява да разшири екипа и да модернизира процесите до края на тази година, а стремежът е Eirene да навлезе и в избрани райони в Съединени американски щати.
Капитал - брой 19
Преди инвестицията марката работи единствено с поръчки на едро към магазини. Продуктите на Eirene се оферират във вериги мултибранд магазини и така наречен department stores (универсални магазини), в които се продават и облекла на одобрени фешън къщи. " Фактът, че са ни позволили да стоим един до друг до марки, които са от 40-50 години на пазара, за нас е огромно самопризнание ", споделя Недкова.
Фотограф: Цветелина Белутова Пътят на една поръчка
Бизнесът не е елементарен. Подготовката за една сбирка стартира от 6 до 8 месеца преди представянето. През този интервал компанията влага в дизайн, платове, материали и шевици. За задачата компанията работи с над 40 интернационалните снабдители, става известно същинско предизвикателство да координира и възнамерява доставките им от всички точки на света. Много от декорациите, както и част от платовете, се внасят от Индия, където се създават на ръка. За разлика от дистрибуцията, производството е предоставено на шивашки цехове в България, а някои от по-малките сбирки се кроят и декорират непосредствено от екипа на Eirene. В измислянето на дизайните марката си партнира с художници от чужбина, а по думите на основателката сега се работи върху сбирките за пролет-лято 2022 година

Трудност по пътя към продажбите за Eirene се оказва отсроченото заплащане на поръчките. " Произвеждаме и доставяме, само че огромните одобрени вериги са в доста по-добра комерсиална позиция, тъй като при тях не съществуват депозити, банкови гаранции и предплатени заплащания. Аргументът е, че вие влизате в магазин за първокласни артикули и това е привилегия. Съответно някои поръчки са с до 30 дни отсрочено заплащане, което от време на време е проблем за финансовото обмисляне ", споделя Недкова. За да резервира бизнеса и връзките си с снабдители и възложители постоянен, тя постоянно прибягва към потреблението на овърдрафт, изключително в претрупан интервал, като стартирането на нова сбирка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР