За странно спортно събитие съобщава ежедневника Народен спорт“ от 12

...
За странно спортно събитие съобщава ежедневника Народен спорт“ от 12
Коментари Харесай

Честит рожден ден, Сталин – масовият крос за почитане на генералисимуса и други абсурди от НРБ

За необичайно спортно събитие оповестява ежедневника „ Народен спорт “ от 12 ноември 1949 година Масово спортно събитие в цялата страна сплотява млади и остарели, които да отпразнуват 70-тата годишнина на генералисимус Сталин с всеобщ маратон в цялата страна. По думите на спортното издание, всеки изминат ден се записват нови и нови участници за младежкия крос и още по-притеснителното е, че по думите на редактора, това събитие е на път да надмине всички досегашни сходни спортни събития. С други думи, тичането за нечий рожден ден или различен по-специален празник, явно се повтаря.

Никой не е пощаден в всеобщото празнуване на рождения ден на Сталин, тъй като участници идват от градове и села, заводи, фабрики, казарми и институции. Изданието показва, че всички участници греят от наслада и са подготвени да се впуснат в огромната конкуренция, изразявайки любовта си към Сталин и Съюз на съветските социалистически републики. От друга страна е мъчно да разберем по какъв начин това ще е най-масовото събитие и в същото време първият профсъюзно юношески крос. Искрено се надяваме, че пенсионерските клубове не са взели участие за попълването на квотата. Разбира се, партията е съумяла да избере и разнообразни дължини. Около 3000 метра за мъже и 800 метра за дами. Важното е, че септемврийчетата би трябвало да бягат 300 метра, до момента в който девойки – 200 метра.

Самата веселба за Сталин е отсрочена с една седмица и столичани са били най-добре готови в същото време, като би трябвало да покриват нормата и да покажат на генералисимус, че могат да избягат 3 километра. Лошото време ще лиши септемврийчетата от присъединяване, като сме сигурни, че това е бил нечовечен удар за тяхната подготовка и е помогнало за травмиране още от детството. Партията предлага на всички участници да бягат с топло облекло.

Участниците в София имат разнообразни точки за тичане. На разстояние от 1 километър ще се дава старт от Орлов мост до бул. „ Цар Освободител “ пред националното заседание. Поради високият интерес, стартът там се дава от 8 часа сутринта. Разстоянието от 1 км за бойците и трудоваците ще бъде от площад „ Славейков “ по ул. „ Раковски “ до „ Червения площад “, като там тичането също ще бъде стартирано от 10 часа. Маршрутът за 3 километра стартира от Водопроводната кула на парк „ Отдих и просвета “, продължава по алея „ Яворов “, Цариградско шосе, „ Цар Освободител “, около Народното събрание до „ Червения площад “.

Пускането ще се случи в 10 часа. Важното е, че на финала всички участници би трябвало да се съберат пред руската легия и да показват още веднъж своята обич към Съюз на съветските социалистически републики. Не разбираме дали концепцията е, че би трябвало да се провежда всеобща оргия или различен тип културно събитие, само че това издание мълчи. Димитровград може да се радва и на други евентуални облаги, откакто се планува премия от 10 000 лв. за най-добре показал се физкултурник, както и още 3000 премия за тима, който даде най-хубаво време. По информация на изданието, Варна е подготвена да излъчи към 5000 участника, до момента в който Михайловград е подготвил повече от 2000 физкултурници от града и спомагателни 3500 от селата. Стара Загора също не може да се оплаче от интерес.

На 11 ноември излиза наяве, че подготовката е завършила, а повече от 10 хиляди души ще вземат участие, като се включват и поданици на околните села. Плевен съумял да събере близо 3400 крос мераклии, само че Ловеч печели вниманието с 1119 участници и 8000 фенове. Това е единственият град, където зевзеците са повече от самите участници. За покачване на духа и обстоятелството, че младежи и служащи ще бягат цяла събота, с цел да почетат рождения ден на генералисимуса. Очевидно не е било задоволително да се работи от понеделник до петък, като дано не забравяме, че мнозина несъмнено са се надявали да пропуснат и известния съботник, който апропо се е провел през идната седмица.

За цвят и реализиране на малко по-висок дух, идващият брой на изданието взема решение да показа и малко повече информация по отношение на някои от отличилите се участници. От гранични войски с бързо движение минава Любен Попов, водач на пожарникарите е Павел Райчев. Поздрави насочваме и на зоотехника Младенов, който макар студеното време пресича финала с крясъци „ Сталин, Сталин, Сталин “. Докато столицата, споделя въпросното спортно издание, на практика скрива шапката на всички ударници и спортисти, Враца изостава доста и там има даже рецензия, че рождения ден на Сталин е можел да се радва и на по-добра подготовка. Истината е, че заради режима на тока, множеството фабрики са имали рожден ден и мнозина са решили да спестят спортната интензивност.

Критиката е ориентирана към обстоятелството, че са изпратени към 1000 младежа, до момента в който другите трябвало да се занимават с предизборна акция и акция за есенна оран. Авторът разкрива и друга неприятна изненада за ударниците, отговорниците от ОКФС по някаква незнайна причина – сигурни сме, че мистерията продължава да се носи във въздуха и до през днешния ден – са се отнесли апатично към работата и не са организирали повече доброволци. От позиция на днешния взор, сходно спортно събитие. Техническите отговорници пропуснали инструктажа от 7 и 30 и първите чествали рождения ден на генералисимуса от нощес са пристигнали едвам в 8 часа и 35 минути, като това са хората, чийто алкохол най-вероятно е приключил първи – едвам 2-3 души.

 Липсата на екипи не била спънки за представянето на младежите в кроса. Обърнете внимание на втория юноша в ляво на фотографията.

Организацията не съумява да докара и нужните фойерверки, с които да даде старта, та врачани започват на сигнална сирена от хижата. Първите две групи имали насладата да хукнат по този начин, тъй като след единствено две пускания, същата се развалила. Не сме сигурни, а и самият вестник не може да удостовери дали това е бил бойкот или просто инсталацията е била остаряла. От девическата гимназия има и победителки – девойките в хора, на които било неразрешено да вземат участие, с цел да не повредят своите гласове преди концерта за празника на учебното заведение.

Положението във Враца е явно малко по-различно и там няма доста радетели за Сталин и неговата годишнина, от днешна позиция е изрично, че ги разбираме. Авторите показват, че в Бургас кросът се е трансформирал в манифестация, до момента в който Габрово има незадоволително присъединяване. Там единствено 279 служащи се включват в кроса и 482 септемврийчета и 775 средношколници. Габрово въпреки всичко не е на дъното на класирането, в село Стамболово няма доста фенове на Сталин, тъй като там се записват едвам 45 души.

 Млади сталинистки покриват нормата за устойчивост

Не е ясно какво тъкмо е почерпил рожденика, само че всеобщият крос се оказва не просто пъстър, само че и малко неуместен. Очевидно е, че който е съумял да се избави, го е направил, само че на финала изпращаме специфичен поклон към тогавашните деятели – всичките 45 от село Стамболово, които явно са имали справедливи аргументи. Няма информация дали традицията е траяла по-късно, въпреки всичко Сталин живее до 74-годишна възраст, само че персонално ние бихме могли да се тормозим мощно от обстоятелството, че за погребението може да се измисли и всеобщ крос от София до Кремъл за поклонение, най-вероятно това би спечелило вниманието на партията. Та в този ред на мисли е ясно, че всеобщият крос е бил мощен единствено в София, а за всички останали райони – спасението е по единично.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР