За стабилизиране на равновесието между търсенето и предлагането в лозаро-винарския

...
За стабилизиране на равновесието между търсенето и предлагането в лозаро-винарския
Коментари Харесай

Още 2 млн. лв. подкрепа за лозарите за събиране на реколтата на зелено

За стабилизиране на равновесието сред търсенето и предлагането в лозаро-винарския бранш в комплицираната коронавирусна обстановка държавното управление взе някои антикризисни ограничения. Една от тях е по размер „ Събиране на реколтата на зелено “. Определеният бюджет за нея е в размер на 2 млн. лв.. Кризисната мярка се ползва за втора поредна година. А това е четвъртата мярка от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш /НППЛВС/ за интервала 2019-2023 година, по която Държавен фонд „ Земеделие “ приема документи за финансова 2021 година.

По мярка „ Събиране на реколтата на зелено “ се финансира цялостното ръчно премахване на гроздовете, до момента в който към момента не са узрели, като по този метод добивът от съответната декларирана повърхност се понижава до нула. Това се наложи поради свитото ползване с Ковид ограниченията и затварянето на граници, на търговски обекти на заведения за хранене и мощно лимитираната активност на хотелите. Във винарните останаха непродадени количества вино, което попречи на събирането на нова годишна продукция грозде.

От финансова поддръжка по мярката за събиране на реколтата на зелено могат да се възползват физически или юридически лица, вписани в лозарския указател като гроздопроизводители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните питиета. Не би трябвало да имат издадено от Изпълнителна организация по лозята и виното уверение за право на присъединяване по размер.

Максималният размер на финансовата помощ, която претендентите могат да получат, е до 70% от сумата на директните разноски за интервенциите по премахване на гроздовете и на загубата на доходи, произлизаща от използването на мярката.

Важно изискване за искащите да получат помощ е, че за площи, за които е декларирано подкрепяне по размер „ Застраховане на реколтата “ не може да бъде предоставяна финансова помощ по размер „ Събиране на реколтата на зелено “ за една и съща финансова година. Това важи и за площи, за които е получено подкрепяне по размер „ Преструктуриране и преработка на лозя “ от НППЛВС за 2014-2018 година и които попадат в мониторингов интервал.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР