За сравнение, през четвъртото тримесечие на миналата година производителността на

...
За сравнение, през четвъртото тримесечие на миналата година производителността на
Коментари Харесай

Разходите за труд нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на 2017 г.

За съпоставяне, през четвъртото тримесечие на предходната година продуктивността на труда се усилва с едвам 0.7% на годишна база

© Надежда Чипева Още по тематиката
Софтуерните услуги постоянно ще са търсени

Съоснователят и изпълнителен шеф на софтуерната група " Мелън " Крум Хаджигеоргиев пред " Капитал "
16 мар 2018
Растежът на стопанската система остана под прогнозите на държавното управление

Икономиката е повишена с 3.6% през 2017 година, което е закъснение по отношение на миналата, когато беше 3.9%
7 мар 2018
Средната заплата доближава 1123 лв. през декември

Увеличението през последните три месеца на 2017 година е 10.6% на годишна база
13 фев 2018
Борисов купи недоволството на служителите на реда със 100 млн. лева

Парите са за нарастване на заплатите на към 47 хиляди работещи в системата на Министерство на вътрешните работи
11 яну 2018
За кого се подвигат заплатите

Държавата възнамерява следващата година да усили разноските за личен състав със 700 млн. лева, които ще отидат най-вече за учители, военни и служители на реда
13 окт 2017 Разходите за труд на бизнеса в България не престават да се движат в унисон с смяната на междинните заплати. През интервала октомври-декември нарастването доближава 12.2% на годишна база, демонстрират последните данни на Евростат. Ключов фактори са дефицитът на фрагменти на пазара на труда, растежът на минималната заплата и осигуровките. Това е вторият най-голям растеж в Европейски Съюз след Румъния, която резервира челната си позиция с годишно изменение от 14.3%.

Подобен висок ритъм на нарастване на разноските за труд ненапълно е разбираем и с ниските заплати в България. Въпросът е, че той няма да може да се поддържа за дълъг интервал от време, в случай че продуктивността на труда също не пораства. За съпоставяне, през четвъртото тримесечие индикаторът записва смяна от едвам 0.7% на годишна база, което значи, че производството на единица продукция последователно нараства.

Къде се усилват най-вече

Обещаното от държавното управление нарастване на възнагражденията за учители и педагогичен личен състав е очевидно както в статистиката за заплатите, по този начин и в тази за разноските на бизнеса. Работодателите в образованието заплащат с 20.2% повече за чиновниците по отношение на година по-рано. За работещите в неправителствени организации, автосервизи и компании за химическо почистване пък растежът е 19.1%. Вероятно част от нарастването тук се дължи на изсветляване на приходите.

Възстановяването на строителния бранш също става все по-отчетливо. Разходите за труд за строителните компании се усилват приблизително с 11.9%, което е ускоряване по отношение на предходното тримесечие (7%). Най-слабите промени още веднъж се следят в енергийния бранш и просвета, спорт и развлечения, където растежът е надлежно едвам 3.7% и 1.1% на годишна база.

Защо България и Румъния водят

Данните на европейската статистика демонстрират, че разноските за труд в съюза като цяло нарастват с 2.3% през интервала октомври-декември по отношение на година по-рано. Румъния е безспорният водач в това отношение измежду страните членки, а на второ и трето място застават България и Унгария (8.6%). Разликата обаче се стопява, когато се огледа действителният напредък – съгласно румънската статистика инфлацията в страната надвишава 4% през януари, до момента в който в България е към 2%.

Разходите за труд в цяла Централна и Източна Европа порастват с темпове доста над междинните за съюза, защото догонват разликата в заплатите с по-богатите страни. От друга страна, не всички страни означават покачване. Във Финландия и Италия да вземем за пример разноските на труд падат със надлежно 0.7% и 0.2%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР