За специалност Право и през следващата академична година ще може

...
За специалност Право и през следващата академична година ще може
Коментари Харесай

И тази година ще се влиза „Право“ с оценките от матурите

За компетентност " Право " и през идната академична година ще може да се кандидатства без приемни изпити. Висшите учебни заведения могат да решат да одобряват първокурсници единствено с една или две оценки от държавните зрелостни изпити (ДЗИ). Тази опция регламентират признатите от Министерския съвет промени в Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността " Право” и професионална подготовка " юрист”.

Измененията в документа са подкрепени от деканите на юридическите факултети в страната. Според мненията им е оправдано и през образователната 2022-2023 година да се резервира методът на банкет от последните две години – с оценките от ДЗИ, без приемни изпити по български език и литература и по история на България.

Мотивите са свързани с епидемиологичната конюнктура и нуждата да се сведе до най-малко събирането на огромни групи от хора на конкурсните изпити.

В последните две години поредно наредбата беше изменяна, с цел да се даде независимост на университетите за преценка и избор дали да реализират приема на студенти чрез писмени конкурсни изпити по български език и по история на България или за балообразуващи да послужат оценките от държавните зрелостни изпити.

От зрелостниците, които желаят да аплайват " Право " през идната академична година, ще се изисква висока оценка на матурата по български език и литература. В някои от университетите обаче ще е належащо и явяване на приемен изпит. Това излиза наяве от информацията за балообразуването във всички специалности във висшите учебни заведения за академичната 2022/2023 година, подадена до Министерството на образованието и науката.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР