За сключване на всеобхватно международно споразумение за съвместни действия срещу

...
За сключване на всеобхватно международно споразумение за съвместни действия срещу
Коментари Харесай

Европа остава в бойна готовност! Шарл Мишел предлага международен договор за пандемиите

За подписване на всеобхватно интернационално съглашение за взаимни дейности против пандемии прикани ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на виртуална конференция на високо ниво за COVID-19, проведена от Организация на обединените нации, съобщи Франс прес.

Шарл Мишел счита, че светът е знаел, че може да го сполети такава пандемия, само че въпреки всичко е бил неопитен за появяването на новия ковид.

" Броят на епидемиите се умножи в последните няколко десетилетия и ние бяхме хванати неподготвени с вируса на COVID-19 ", акцентира ръководителят на Европейския съвет:

" Има, т.е., прочут неуспех и би трябвало да извлечем поука от това ", добави той.

В същото време " триумфът във връзка с имунизациите е резултат от интернационалната взаимност и готовност ", акцентира Мишел.

" Пред бъдещи пандемии би трябвало в този момент да утвърдим този метод, като структурираме нашия групов потенциал да изпреварваме, приготвяме и управляваме този вид рецесии. Предлагам да го създадем по пътя на интернационален контракт за пандемиите ", сподели Мишел.

Според него сходен контракт би трябвало да се впише в границите на Световната здравна организация и да има за цел да усъвършенства нещата във всички области, в които е установено, че има интерес от усилване на съдействието.

Шарл Мишел уточни като образец потребността от по-добър надзор на рисковете, развиване на научните знания и контрол на появяването на животинските инфекциозни заболявания, чието предаване на хората съставлява огромен епидемиологичен риск.

Един контракт ще разреши също да се финансира и координира по-добре изследователската активност, да се подава паника, да се споделят информациите, да се усъвършенства и достъпът до здравни грижи, счита Мишел:

" Визираната цел е да подсигуряваме достъп до ваксини, здравни грижи и проби за бъдещи пандемии и това заслужава да бъде доказано с контракт ", сподели ръководителят на Европейския съвет, само че без да показва краен период до по кое време би трябвало да стане това.

В двудневната виртуална изключителна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, отдадено на Коронавирус пандемията, вземат участие водачи и министри от 140 страни, напомня Българска телеграфна агенция. Техните речи са авансово записани и се излъчват поетапно след състоялото се към този момент откриването от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Сред ораторите са френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Ангела Меркел, английският министър председател Борис Джонсън, японският министър председател Йошихиде Суга и други.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш насочи остри рецензии към страните, които в началото са отричали заплахата от COVID-19 и са отхвърляли препоръките на СЗО:

" В изискванията на световна рецесия ние би трябвало да сме единни, солидарни и координирани в световни дейности ", съобщи Гутериш.

Според организация Франс прес жертвите на ковид по света са към този момент повече от 1 милион и 500 000. Общо от началото на пандемията са се заразили близо 65 милиона души.

Най-смъртоносен е COVID-19 в Латинска Америка - 452 000 души, по-късно в Европа - 430 000.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР