За скандални твърдения в сръбска обява за литературен и артистичен

...
За скандални твърдения в сръбска обява за литературен и артистичен
Коментари Харесай

Скандални обвинения в Сърбия за злодейства на България през Първата световна война

За скандални изказвания в сръбска публикация за книжовен и артистичен конкурс сигнализира българският евродепутат Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ.

Техническото учебно заведение " Никола Тесла " и църковната община в сръбския град Сурдулица са оповестили конкурс на тематика " Отечеството и свободата - минало, настояще и бъдеще " измежду учениците в главните и междинни учебни заведения в Република Сърбия, Република Сръбска и диаспората за отбелязване на една година от оповестяването на Светите Сурдулишки мъченици.

В обявата се прецизира, че " Сурдулишките мъченици са страдали от българските злодейства през Първата международна война на територията на Югоизточна Сърбия, Вардарска Сърбия и Косово. "

" Освен, че загатва в никакъв случай несъществувалото название Вардарска Сърбия, обявата се отнася за манипулативно поднесени исторически събития от Първата международна война ", акцентира Ковачев, който стачкува против потребления език на омразата против България.

По думите на българския евродепутат, главната концепция на Европейския съюз е да преодолеем това, което ни е разделяло, дискриминирането, говора на омразата - това, което съумяха страните в Западна Европа.

" За голямо страдание в нашата съседка Република Сърбия към момента очевидно инерцията от предишното не е забравена. Това, което сега се прави в Сурдулица, е извънредно неприятен опит от предишното - да се афишират състезания в учебните заведения за това какъв брой са били неприятни " българските злодеи " и какво били създали. Аз изрично стачкувам против опита още веднъж да бъде употребен подобен диалект на омразата против България, против българите, да се манипулира историята. Това не е европейско държание ", посочи Ковачев.

По думите на Ковачев, неприемливо е православната черква на Сърбия да взе участие в такива актове дружно с учебните заведения.

Той акцентира също, че в този конкурс се приказва и за някаква област, наречена " Вардарска Сърбия ", като очевидно се има поради Македония.

" Това не е единствено някаква носталгия по предишното, само че е неприемливо изкривяване на историята. Достатъчно Македония беше грубо подложена на сръбска окупация за десетилетия - както по времето на кралска Югославия, по този начин и по времето на комунистическа Югославия и това повече не може да бъде търпяно ", упорства Андрей Ковачев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР