За скандални твърдения в сръбска обява за литературен и артистичен

...
За скандални твърдения в сръбска обява за литературен и артистичен
Коментари Харесай

Андрей Ковачев осъди езика на омразата срещу България в сръбски ученически конкурс

За " скандални изказвания в сръбска публикация за книжовен и артистичен конкурс " предизвести българският евродепутат Андрей Ковачев.

Техническото учебно заведение " Никола Тесла " и църковната община в сръбския град Сурдулица афишират конкурс " Отечеството и свободата - минало, настояще и бъдеще " измежду учениците в главните и междинни учебни заведения в Република Сърбия, Република Сръбска и диаспората за отбелязване на една година от оповестяването на Светите Сурдулишки мъченици (за тях се твърди, че са убити от българските войски в Сурдулица през Първата международна война - бел. ред.).

В обявата се прецизира, че " Сурдулишките мъченици са страдали от българските злодейства през Първата международна война на територията на Югоизточна Сърбия, Вардарска Сърбия и Косово ".

Поканата за присъединяване в състезанието, наподобява, е изпратена до разнообразни сръбски учебни заведения. Освен че загатва в никакъв случай несъществувалото название Вардарска Сърбия, обявата се отнася за манипулативно поднесени исторически събития от Първата международна война, споделя Андрей Ковачев.

 Андрей Ковачев осъди езика на омразата против България в сръбски училищен конкурс
© Андрей Ковачев

" Основната концепция на Европейския съюз е да преодолеем това, което ни е разделяло, дискриминирането, говора на омразата - това, което съумяха страните в Западна Европа. За голямо страдание в нашата съседка Република Сърбия към момента очевидно инерцията от предишното не е забравена ", показва евродепутатът.

По думите му " това, което сега се прави в Сурдулица, е извънредно неприятен опит от предишното - да се афишират състезания в учебните заведения за това какъв брой са били неприятни " българските злодеи " и какво били създали ". Ковачев изрично стачкува " против опита още веднъж да бъде употребен подобен диалект на омразата против България, против българите, да се манипулира историята ".

" Това не е европейско държание. Тези останки от предишното би трябвало да бъдат преодолени по пътя на европейската интеграция. Недопустимо е православната черква на Сърбия да взе участие в такива актове дружно с учебните заведения ", показва Ковачев, обяснявайки, че " мотивът е така наречен конкурс, който е разгласен от учебното заведение в Сурдулица дружно с църковната общественост за това по какъв начин дребните деца би трябвало да пишат за " българските злодеяния " и за така наречен оповестени от тях Сурдулишки мъченици от Първата международна война ".

" Да не приказваме, че в този конкурс се приказва и за някаква област, наречена " Вардарска Сърбия ", очевидно се има поради Македония. Това не е единствено някаква носталгия по предишното, само че е неприемливо изкривяване на историята. Достатъчно Македония беше грубо подложена на сръбска окупация за десетилетия - както по времето на кралска Югославия, по този начин и по времето на комунистическа Югославия, и това повече не може да бъде търпяно ", споделя евродепутатът.

" Надявам се доста тези неща да не се повтарят и ние желаем, аз искам в действителност едно европейско бъдеще на Република Сърбия и на всички сръбски жители, уповавам се и те да имат силата да преодолеят това, което ни е разделяло в предишното ", добавя той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР