За скандален случай сигнализираха зрители на Канал 3 - как

...
За скандален случай сигнализираха зрители на Канал 3 - как
Коментари Харесай

Скандал: Задържаха българин от арменски произход и го пратиха в Бусманци като бежанец!

За абсурден случай алармираха фенове на Канал 3 - по какъв начин 23-годишен българин с арменски генезис е застрашен от депортация. Момчето идва в страната ни още като бебе дружно с майка си. Заради редица спънки от този момент не съумява да получи документи за идентичност.

Тази година в навечерието на най-светлия празник – Великден, е арестуван и изпратен в миграционния лагер в с. Бусманци.

Нарек е български жител по всички естествени и житейски закони. Пристига в страната ни, когато е едвам на няколко месеца дружно с майка си от Армения. Посещава детска градина и учебно заведение тук, за което има и издадени удостоверения. През годините не съумява да получи документи за идентичност. Така той се води нелегално пребиваващ в единствената страна, която смята за своя татковина..

Реална опция за приемане на документ за идентичност се открива с новите разпореждания за "лица без поданство “, въведени в Закон за чужденците. Но очакванията на Нарек бързо са попарени от последвалия отвод от миграционните и заповед за връщане в Армения.

За похлупак след 23 години в страната ни и битка с институциите, в навечерието на най-светлия Християнски празник, Възкресение Христово, момчето е арестувано в центъра за незаконни мигранти в Бусманци. Това става по новия режим за краткосрочно настаняване, чието само законово съображение е “неустановена самоличност”.

Нарек няма арменски документи и не попада в описите на непознатата страна, по тази причина шансът да бъде депортиран е дребен, съгласно юриста му Диана Радославова. Но това не взема решение проблемите, с които занапред ще се бори.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР