За символите и знаците е първата цялостна музейна ретроспекция, която

...
За символите и знаците е първата цялостна музейна ретроспекция, която
Коментари Харесай

Неоекспресионизмът на Жан-Мишел Баския – символи и знаци

" За знаците и знаците " е първата цялостна музейна ретроспекция, която демонстрира изключителното творчество на Жан-Мишел Баския във виенския музей " Албертина " от 9 септември 2022 година до 8 януари 2023 година Изложбата включва 50 творби на " гениалното дете " на неоекспресионизма , които дават прозрения за неповторимия образен език на Баския, като в същото време дешифрира наличието на неговите артистични хрумвания.


Със своите алегорично заредени, комплицирани творби Жан-Мишел Баския трансформира света на изкуството през 80-те години на XX век, като комбинира разнообразни артистични жанрове и стилове. Три десетилетия след преждевременната му гибел работите на художника остават настоящи и носят политически послания, атакуващи расизма, обществената неправда и потребителския капитализъм.
 Роден през 1960 година в Бруклин, татко му е от Хаити, а майка му – от Пуерто Рико. Говори британски, френски, испански и хаитянски и това е повода изкуството му да е като лирика, а платната му да са изпълнени с най-различни думи и изрази на разнообразни езици.  
Жан-Мишел Баския рисува върху каквото откри – остарели прозорци, умивалници, порти, като ги минава с матова база и рисува. Сравняват го с Пикасо, тъй като отхвърля да твори по нормалния метод, а избира да изобразява живота подобен, какъвто е. 
Картините му са цветни, безредни, ярки. Създават чувство за нервност, търсене, само че в това време – за неприкритост и близост. В тях може да се открие търсене на идентичността с голям брой препратки към културното завещание на художника. Съдържат голям брой графични паралели към творчеството на огромните майстори, с които той е добре осведомен, в комбиниране с известната просвета. В тях се преплитат авангардната хармония на бийт-бопа, пънка, анимации, рекламни изображения, лирика. 

Само за няколко години  Жан-Мишел Баския  се трансформира от рисуващ графити по стените на Манхатън, Ню Йорк, в едно от водещите лица на артистичния свят. 

Срещата с огромния Анди Уорхол трансформира живота на младия създател. Двамата остават най-хубави другари, като даже живеят дружно. Стават и сътрудници в изкуството. Жан-Мишел добива известност, като работи над картините си, облечен в костюми " Армани ", след което се появява обществено в омазаните с багра първокласни дрехи.
Снимки: albertina.at По обявата работи: Наталия Маева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР