За щастие страните в ЕС инвестират в железници, които осигуряват

...
За щастие страните в ЕС инвестират в железници, които осигуряват
Коментари Харесай

Пътуване без полет: Най-добрите нови европейски влакови маршрути и цените им

За благополучие страните в Европейски Съюз влагат в железници, които обезпечават по-добри и по-бързи връзки от всеки път. От бюджетни нощни влакове до трасета за междуградски направления, събрахме всички най-нови европейски железопътни направления.

От Виена до Париж с Nightjet

Австрийската национална железопътна компания ÖBB е подбудител на възраждането на спалните влакове в Европа с Nightjet от 2016 година насам. В края на 2021 година тя започва нов маршрут сред Виена и Париж през Залцбург и Мюнхен.

Пътуването лишава 14 часа и се извършва три пъти седмично в двете направления, с цени от към 30 евро за място до 120 евро и нагоре за персонално купе.

През лятото на 2023 година Nightjet ще пусне влакове от ново потомство, които се конкурират с първокласни полети по комфорт. Очаквайт се безжични станции за зареждане, безвъзмезден Wi-Fi, предпазване на съоръжение за колела и снежни спортове и частни отделения със лични душове и тоалетни.

Новото разписание на Nightjet за 2023 година разшири услугата Виена/Мюнхен до Милано до Генуа и Ла Специя в Италия. От там можете да вземете влакове до Монако, Ница и Чинкуе Тере.

Прага до Цюрих с ČD

През декември 2022 година националният железопътен оператор на Чешката република České dráhy (ČD) започва нова спална услуга, свързваща Прага с Цюрих, със спирки във Франкфурт и Базел по пътя.

Нощното пътешестване е възобновление на услугата, закрита през 2017 година Пътуването ще лишава малко по-малко от 14 часа. За пасажерите ще има редица разнообразни варианти за цени, от кушетки с шест кревати до първокласни спални отделения със лични тоалетни и душове.

Билетите за легло в кушет с шест кревати стартират от €49.90.

Париж до Берлин с TGV (стартира 2024 г.)

Франция и Германия оповестиха нов влаков маршрут TGV сред Париж и Берлин, който би трябвало да стартира да се движи през 2024 година

Понастоящем пътуването сред двете столици изисква пасажерите да се прекачват на обособена гара като Кьолн или Франкфурт. Новата високоскоростна връзка ще разреши на пасажерите да изминат пътуването за към седем часа.

Париж до Венеция със среднощни влакове (2025)

Френският стартъп Midnight Trains ще свърже Франция и Италия с нова нощна влакова услуга от Париж до Венеция през Милано от 2025 година, подкрепена от Европейската комисия. Това ще направи по-бързо и по-лесно за пътуващите от Обединеното кралство да вземат влака до Италия.

Париж до Мадрид с Trenitalia (започва в края на 2024 г.)

През декември 2022 година FS Italiane Group - притежателят на италианската национална държавна железница Trenitalia - разгласи проекти за нова високоскоростна влакова връзка Frecciarossa сред Париж и Мадрид.

Новият трен ще свързва Париж и Барселона, където съществуващата високоскоростна услуга към този момент се движи до испанската столица. Предвижда се да започва в края на 2024 година с подмятания, че спомагателни услуги могат да свържат Мадрид с Италия през Франция.

Берлин до Стокхолм със Snälltåget

Шведската железопътна компания Snälltåget пренасочи своята влакова услуга от Берлин до Малмьо през Хамбург и Дания, като в същото време я разшири до Стокхолм. Пълното пътешестване лишава малко под 17 часа с цени за директна услуга от към 50 евро.

Мюнхен до Генуа и Ла Специя с Nightjet

Новото разписание на Nightjet за 2023 година разшири услугата Виена/Мюнхен до Милано до Генуа и Ла Специя в Италия. Оттук е допустимо пътешестване до Монако, Ница и Чинкуе Тере.

Щутгарт до Загреб и Риека с Nightjet и EuroNight

В новото си разписание за 2023 година Nightjet разшири своята услуга със спален трен от Мюнхен до Венеция, Любляна и Загреб, с цел да стартира в Щутгарт, Германия.

Сезонно маршрутът ще минава и до крайбрежния хърватски град Риека с общо време за пътешестване от към 15 часа.

Nightjet до Венеция пътува през Мюнхен, Залцбург и Тревизо, до момента в който услугата до хърватските и словенските столици се ръководи от хърватските железници HŽ и словенските железници SŽ под EuroNight на ÖBB.

Генуа - Неапол с NTV Italo

В края на 2021 година италианската високоскоростна железопътна компания NTV Italo започва услуга за Генуа, свързваща преди този момент едва обвързвания пристанищен град в северозападната част на Италия с южната част на страната.

Пътуването от Генуа до Неапол лишава малко под седем часа и коства от към 80 евро.

Милано до Париж с Frecciarossa

Също в края на 2021 година Frecciarossa - високоскоростното поделение на италианския народен влаков оператор Trenitalia - пусна първокласен нов трен сред Милано и Париж.

По-бърз и по-луксозен от предходните услуги по този маршрут, влакът лишава малко под седем часа. А цената на билетите стартира от €29. 

Порто до Лисабон и Виго

Португалия утвърди проекти за високоскоростна железопътна линия сред Лисабон, Порто и Виго (строителството стартира през 2024 г.). Той ще бъде част от по-широката иберийска високоскоростна железопътна мрежа, която сплотява страната и я свързва с Испания.

В момента пътуването с трен сред Порто и Лисабон лишава съвсем три часа. Новата железопътна връзка ще понижи времето за пътешестване до единствено 1 час и 15 минути.

Амстердам до Австрия със Ski Express на TUI

Любителите на снежните спортове се приготвят за нов нощен трен, който потегля сред Амстердам и някои от най-големите ски курорти в Австрия.

" Ски експресът " на TUI ще потегля от Амстердам всеки петък вечер сред 23 декември и 31 март. След като напусне холандската столица в 17:30, влакът ще спре в Утрехт, след което ще продължи непосредствено към Австрия.

Амстердам до Цюрих с Nightjet

Воденият от Австрия пионер в нощните влакове Nightjet започва маршрут сред Амстердам и Цюрих в края на 2021 година Тръгва в 20:30 ч. и идва в 8:05 ч. сутринта.

Опциите за спане варират от кушетки (от към 60 €) до спални кабини (от към 120 €).

Амстердам до Барселона с European Sleeper (пролет 2025 г.)

Холандско-белгийският влаков оператор European Sleeper, който скоро ще започва, се надява да пусне нова услуга за нощен трен от Амстердам до Барселона напролет на 2025 година Това доста ще усъвършенства железопътните връзки север-юг в Европа.

Мадрид до Аликанте и Валенсия с Уиго, Авло и Ирио

През ноември 2022 година Ouigo, благосъстоятелност на SNCF, започва нов високоскоростен и на ниска цена маршрут сред Мадрид и Валенсия. От лятото на 2023 година ще се движи и до Аликанте. Билетите в началото ще бъдат на цена от €9 в една посока с един куфар, само че ще костват към €30 след интервала на пускане.

Но Aryo на Renfe е подготвен да го победи - нискотарифният оператор ще пусне своя лична услуга от Мадрид до Аликанте на 27 март, започвайки от единствено €7. Iryo ще пусне сходна услуга на 2 юни.

През 2023 и 2024 година Ouigo възнамерява да разшири услугата си, с цел да доближи до Кордоба, Севиля, Малага и Коста дел Сол.

Барселона до Мадрид с Iryo

Пътуването сред столицата на Испания и най-хубавия туристически град в страната стана по-бързо и по-евтино през ноември 2022 година с тази нова високоскоростна железопътна услуга от Iryo.

Iryo - консорциум сред испанската самолетна компания Air Nostrum и италианската железопътна компания Trenitalia - ръководи 16 влака за връщане на ден сред Барселона и Мадрид, като лишава единствено 2,5 часа в посока и коства единствено 18 евро.

На 31 март 2023 година нискотарифният железопътен снабдител ще пусне и услуга сред Малага, Мадрид и Кордоба с време за пътешестване от три часа. От юни 2023 година Avlo на Renfe също ще свързва Мадрид с Малага и Севиля.

Мадрид до Марсилия през Барселона с Ренфе (започва в средата на 2023 г.)

Испанската държавна железопътна мрежа е подготвена да пусне нови високоскоростни AVE услуги до Франция през 2023 година Очаква се влаковете в началото да се движат през различни дни, само че по-късно ще бъдат увеличени до два пъти дневно.

Барселона до Лион през Монпелие и Ним с Ренфе (средата на 2023 г.)

Планът на Renfe да разшири своите влакови услуги във Франция включва още един нов маршрут, който би трябвало да започва по-късно тази година сред Барселона и Лион.

Други направления до Париж се чакат до края на годината.

Любляна до Будапеща с унгарските железници

Пуснат през декември 2021 година влакът на унгарските железници от Любляна, Словения до Будапеща, Унгария, минава през Грац в Австрия за картинно пътешестване. Пътуването лишава 7,5 часа, а цените стартират от €16 в едната посока.

Стокхолм до Хамбург със SJ EuroNight

Пуснат през септември 2022 година, нощният трен Стокхолм Централен до Хамбург-Алтона се зарежда от възобновима сила. Тръгва всеки ден в 17:30 ч. и идва в 6:30 ч. сутринта, като по пътя минава през Копенхаген. Най-евтиният вид е място във вагон (от €25). Легло в общо поделение стартира от €45, до момента в който независимо поделение за двама души с мивка стартира от €165. Самостоятелните отделения за един до трима души се оферират със личен душ, тоалетна и закуска, започващи от към €205. Предлагат се и купета за влакове, подобаващи за домашни любимци. В композиция със съществуващите услуги на Eurostar и Deutsche Bahn, услугата може да се употребява и за пътешестване от Лондон до Стокхолм за по-малко от 24 часа.

Цюрих до Рим с Nightjet

На конференция през 2020 година Nightjet разгласи, че ще пусне нов нощен трен сред Цюрих и Рим през зимата на 2022 година Остава да забележим дали проектите ще се осъществят по график. В момента единствените направления на оператора в Рим включват Виена, Залцбург, Филах и Мюнхен.

Лондон до Бордо с HS1 (приблизително 2026 г.)

Обединеното кралство High Speed ​​​​1 (HS1), което ръководи железопътната линия на тунела под Ламанша, се приготвя да пусне нов маршрут от Лондон до Бордо. В момента пасажерите би трябвало да преминат през Париж, с цел да стигнат до френския винен район, като времето за пътешестване е съвсем шест часа. Новата линия ще заобикаля столицата и ще понижи времето за пътешестване до към пет часа.

Влакът София-Истанбул

Влакът София-Истанбул пътува всеки ден, като дестинацията е с дълготрайност 11 часа. Билетите за влакове стартират от 29 евро, написа в осведомителния портал rail.cc.

Часът на тръгване в София е 18:30, а часът на идване в Истанбул е 05:30. Цената на билета е 19 евро плюс добавка от 10 евро за софа с 4 места или 15 евро за спалня с 2 кревати. Частното спално поделение за един пасажер е 28 евро плюс добавка от 35 евро. В средата на нощта на границата би трябвало да излезете от влака с целия си багаж и да го поставите през рентгенов уред.

Източник: 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР