За шести пореден път българско хоро се изви на централния

...
За шести пореден път българско хоро се изви на централния
Коментари Харесай

Танцьори от АМТИИ и кукери водят хорото в Брюксел

За шести следващ път българско хоро се изви на централния лощад в столицата на Европа – Брюксел. Събитието е част от културния календар на Българското европредседателство. То се организира под патронажа на ръководителя на Европарламента Антонио Таяни.

Празникът на българския фолклор  събра в Брюксел танцьори, музиканти и артисти от Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) в Пловдив, кукери от отбор „ Слав Бойкин ” от град  Раковски. Творците, измежду които бийтбоксърът Скилър, художникът Недко Солаков показаха българското изкуство по време на фестивала " Балкан Трафик " от 10 до 22 април в Брюксел.

Тази година събитието  показа специфичен фокус с български участници в програмата си със съдействието на фондация „ Пловдив 2019 “ и Министерството на културата. Инициативата е в границите на културната стратегия на страната по отношение на Председателството на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 г

Хорото е част от събитията, които показват Пловдив като Европейска столица на културата. Инициативата за огромното българско хоро е на евродепутата Ева Майдел, която пое традиция от някогашния еврокомисар Кристалина Георгиева.

Хорото е част от фестивала „ Балкан трафик “, който се организира за седма поредна година в Брюксел. Събитието, на което се промотират полезностите, традициите на страните от Балканите, има за цел да показа Пловдив като столица на културата за 2019 година

Фокусът в кино програмата е с две заглавия – „ Je Vois Rouge ” на Божина Панайотова и „ Face Dоwn ” на Камен Калев.

Модерното изкуство бе показано от един от най-авторитетните модерни създатели – Недко Солаков.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР