За шеста поредна година електроиндустрията е с най-голям принос в

...
За шеста поредна година електроиндустрията е с най-голям принос в
Коментари Харесай

Електроиндустрията е с най-голям принос за износа от България

За шеста поредна година електроиндустрията е с максимален принос в износа на България. Това следят от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), като цитират данни на Евростат.

Към края на 2021 година генерираният от електроиндустрията износ (3,6 милиарда евро) е преди всичко с дял от 10,5% от общия експорт на България. Водещите артикули са: електрически апарати за напрежение до 1000 V, кабелни форми за коли, електронни интегрални схеми, хладилници, електрически табла, трансформатори, батерии и бойлери. От 2007 година насам се следи над три пъти нарастване на размера на производството, а през 2020 година оборотът на сектора съставлява 3,8 милиарда евро или към 11% от цялата българска преработваща промишленост.

„ Електротехническата и електронната промишленост са основен отрасъл за българската стопанска система “, разяснява Орлин Димитров, Изпълнителен шеф на БАСЕЛ. „ Това е бранш с динамично портфолио и сериозен принос в софтуерния прогрес на България. “ По думите му в региона на  производството и ремонта на електронни уреди и електрически уреди в България работят към 1300 компании с към 55 хиляди чиновници, а задгранични вложители като Шнайдер Електрик, Фесто, Сименс, АББ, Либхер, Мелексис, Сенсата и други способстват за динамичното развиване на сектора в България.

Въпреки положителното показване на сектора обаче, в него продължава да има провокации. Най-сериозното от тях е с човешките запаси и изкривяването на пазара на труда най-много от държавни предприятия. Според доктор инж. Белелиев, Председател на БАСЕЛ и Изпълнителен шеф на Централна енергоремонтна база ЕАД, казусът с фрагментите е на всички равнища – липсва както приблизително равнище механически личен състав, по този начин и готови инженери. Едно от решенията е страната да облекчи процедурите за наемане на хора от други националности, а просветителната система да приготвя фрагменти, от които бизнесът има нужда.

Вторият проблем е неразбираемата цена на електрическата енергия, което не разрешава на компаниите да възнамеряват разноските си.

Третото предизвикателство е в областта на слънчевата енергетика. Според доктор инж. Белелиев страната у нас би трябвало да подтиква построяването на фотоволтаични системи на мястото на ползване на сила, а не както е сега – огромни централи на отдалечени места. Соларните централи би трябвало да са върху покривите на жилищни, индустриални, търговски пространства. Процедурата би трябвало да се опрости и присъединението към ел.мрежата да става онлайн, с няколко „ клика “ – по този начин както е в развитите европейски страни.

Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) е учредена през 1994 година и е национално представителна организация на сектора „ Електротехника и електроника “. В асоциацията членуват 67 български и задгранични компании с индустриална, инженерингова, комерсиална, консултантска и развойна активност. Членове на организацията са както производители на електрически и електронни произведения, по този начин и обслужващи компании за ремонт и създаване на ел. съоръжения, доставка на съставни елементи, в които работят към 10000 чиновници и осъществят общ годишен оборот в размер на към 1 милиарда лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР