За шест месеца от влизането в сила на измененията в

...
За шест месеца от влизането в сила на измененията в
Коментари Харесай

Подадени са искания за подновяване на обезпечения по прихващания в КТБ за над 240 млн. лева

За шест месеца от влизането в действие на промените в Закона за банковата неплатежоспособност са подадени 226 претенции за възобновяване на обезпечения по прихващания за над 240 млн. лв.. Това осведомиха в петък (21 септември) синдиците на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) по отношение на провокиралите необятен публичен интерес промени в Закона за банковата неплатежоспособност (ЗБН), обнародвани в Държавен вестник, бр. 22 от 13 март 2018-а.

Преди дни изминаха шест месеца от обнародването в Държавен вестник на последните промени в ЗБН - период, в който законодателят даде опция на синдиците на "Корпоративна комерсиална банка " АД (в несъстоятелност) - КТБ АД (н) да възобновят освободени и изтекли през интервала на специфичния контрол обезпечения по предоставени от КТБ АД заеми, без значение от това дали обезпеченията са благосъстоятелност на учредилите ги лица или са били трансферирани.

"В интервала от 13.03.2018 година до 13.09.2018 година са импортирани 182 заявки за възобновяване в Централния указател на особените залози. От тях вписаните подновявания са 94 броя. По подадените заявки за възобновяване на особени залози са постановени 3 отхвърли за регистриране, а по останалите към момента се чака изговаряне ", осведомят синдиците на КТБ.

От формалното им известие излиза наяве още, че за този интервал са подхванати дейности по възобновяване на 33 ипотеки на кредитополучатели на КТБ АД, в това число и морски ипотеки. От тях вписаните подновявания са 19 броя. В случаите, в които съдиите по вписванията са постановили отводи, са подадени частни тъжби пред способния съд за анулация на отхвърли и регистриране на ипотеката. В част от случаите съдът е отменил отводите и е разпоредил осъществяване на вписването. Подадени са 6 заявки за възобновяване на морски ипотеки на обща стойност над 25 млн. лв..

От влизането в действие на промените в ЗБН са декларирани вписвания на 9 броя особени
залози върху търговски предприятия на длъжници на КТБ АД (н). От тях вписаните подновявания са 6 бр., а по 3 бр. към момента се чака изговаряне.

В същия 6-месечен интервал са импортирани 2 претенции за възобновяване на
залог върху акции, които са почетени и залозите са възобновени.

Освен заявки за възобновяване на заличени по време на квестурата обезпечения са подадени и голям брой претенции за възобновяване на изтекли обезпечения, прецизират синдиците.

"Предприетите дейности по възобновяване на обезпечения в интерес на банката и осъществените вписвания могат да допринесат доста за увеличението на наличните средства в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), което е в полза на всички кредитори с признати вземания. Следва да се има поради обаче, че към момента няма изговаряне на способния орган в страната по всички претенции на КТБ АД (н) за възобновяване на обезпечения. На второ място, даже и възобновени в интерес на КТБ АД (н), обезпеченията сами по себе си не са действителни налични парични средства, а актив, обезпечаващ вземанията на банката, който би трябвало да бъде осъществен посредством продажба на покупател, подготвен да заплати сходна с оценката на актива сума. На трето място, за реализирането на всяко поръчителство е належащо провеждането на надлежно правосъдно или друго произвеждане, което значи, че резултатите от осъщественото възобновяване на обезпечения в интерес на банката могат да се чакат в бъдеще ", написа в известието.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР