За седми пореден път представителите на 47-те страни, подписали Бернската

...
За седми пореден път представителите на 47-те страни, подписали Бернската
Коментари Харесай

Строим Струма“ през Кресна

За седми следващ път представителите на 47-те страни, подписали Бернската спогодба, отхвърлиха настояванията на българските еколози за прекъсване построяването на Автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле. Решението да не се отваря досие по проблема бе взето през вчерашния ден на съвещанието на Конвенцията в Страсбург. Това значи, че работата по реализацията на плана може да продължи.

Въпреки натиска и лобиране на зелените за прекъсване на плана, изключително на Борислав Сандов и неговия екип по време на ръководството му на Министерство на околната среда и водите, това не се случи. В последните дни на ръководството си Сандов приключи ОВОС-а за определения вид на трасето през Кресненското дефиле и приключи работния му организационен проект. Месеци по-късно два разнообразни състава на Върховния административен съд анулираха решенията му въз основа на тъжба от страна на пътната организация.

Сега районното министерство и пътната организация би трябвало до март 2023 година да започват плана, защото тогава изтича настоящата все още Оценка за влияние на околната среда (ОВОС). Ако ведомствата не съумеят да задействат плана, може да се наложи страната ни да връща средствата освен за незавършената досега права от автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле, само че и всички дадени ни пари от Европа за аутобана. Или общо над 1,6 милиарда лева

През осемте месеца, в които Министерство на околната среда и водите беше в ръцете на еколозите, отпред със Сандов, са отправяни многократни и настоятелни претенции към Бернската спогодба да спре Автомагистрала “Струма ”, твърди уеб сайтът “Еко Новини ”.
Представителите на страната, взели участие на Бернската спогодба, са защитили сполучливо публичния интерес. Техните претекстове и доводи, че всички екологични процедури са изпълнени, съгласно българското и европейско законодателство, и че плана би трябвало да продължи, са признати и утвърдени от Конвенцията.

Другото решение за България, което е взето на Бернската спогодба, е че след 18 години е затворено досието за случая Калиакра. Като днешното решение значи, че ограниченията, взети от страната, подсигуряват опазването на червеногушата гъска и други застрашени типове в региона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР