За седми пореден месец потребителските цени в страната продължават да ...

За седми пореден месец потребителските цени в страната продължават да

Инфлацията достигна нов връх от 4.8% през септември

За седми следващ месец потребителските цени в страната не престават да порастват , като през септември са 4.8% по-горе по отношение на предходната година, показват данните на националната статистика. Толкова високо равнище на инфлацията на годишна база за финално е регистрирано през септември 2012 година Поскъпването обхваща повечето съществени артикули и услуги или към 94% от потребителската кошница. Най-големите мотори са храните, битовите сметки и превоза .

Поскъпването единствено през септември възлиза на 0.4% по отношение на август. Най- огромен на месечна база е растежът на стойностите в областта на образованието - 3.7% по-горе . Тази категория макар че съставлява приблизително едвам към половин % от бюджета на консуматорите . Хранителните артикули са поскъпнали с 1.2% в границите на месец, с толкова са нарастнали и стойностите на жилищата и комуналните услуги. Двете формации дружно съставляват към половината от разноските на семействата съгласно методологията на Национален статистически институт .

Очаква се растящите цени на горивата и електрическата енергия да продължат да се предават към крайните консуматори през зимните месеци. Част от повишаването , което регистрира статистиката, е " внесено " извън , доколкото сходни наклонности се следят и в Съединени американски щати и цяла Европа. В глобален проект с изключение на от растящите цени на суровините, инфлацията е подхранвана и от паричните тласъци на централните банки и държавните управления по време на пандемията, както и от почналото възобновяване на стопанските системи .
Горивата и олиото нарастват най- доста
На годишна база най- изобилно е нарастването на стойностите при превоза - 16.1%, като горивата за колите , които съставляват над 50% от тази група, са с 28.5% по-скъпи. Следват развлеченията и културата, където стойностите са нарастнали с 9.8%. С 5.9% по-горе са още жилищата и комуналните услуги. Тук влиза газта, чиято стойност е скочила с цели 68% от предишния септември. С над 5% са поскъпнали стоките и услугите в областта на образованието. Цените в заведенията за хранене и хотелите са с 3.8% по-горе по отношение на предходната година, само че остават на същото равнище спрямо август.

Инфлацията при питателните артикули , които са най-същественият порцион от разноските на семействата , възлиза на 4.4% на годишна база. За година хлябът е поскъпнал със 7.1%, а стойностите в групата на органичните мазнини като масло и олио са с 25.2% по-горе .

Единствено телекомуникационните услуги и мобилните апарати регистрират намаляване - 4.3% надолу от септември 2020 година
Цените порастват на всички места
Тенденцията на растеж на стойностите е световна и обхваща огромна част от развития свят. През септември в Съединени американски щати беше измерена инфлация от 5.4%, а в Еврозоната - 3.4%. Най- изобилно измежду европейските страни, за които към този момент са налични данни, е повишаването в Естония и Литва - над 6%. Тези цифри са по методологията на Европейски съюз , която употребява ХИПЦ (хармонизиран показател на потребителските цени). Сравнимият знак за България посочва инфлация от 4% през септември.

За седми следващ месец потребителските цени в страната не престават да порастват , като през септември са 4.8% по-горе по отношение на предходната година, показват данните на националната статистика. Толкова високо равнище на инфлацията на годишна база за финално е регистрирано през септември 2012 година Поскъпването обхваща повечето съществени артикули и услуги или към 94% от потребителската кошница. Най-големите мотори са храните, битовите сметки и превоза .Поскъпването единствено през септември възлиза на 0.4% по отношение на август. Най- огромен на месечна база е растежът на стойностите в областта на образованието - 3.7% по-горе . Тази категория макар че съставлява приблизително едвам към половин % от бюджета на консуматорите . Хранителните артикули са поскъпнали с 1.2% в границите на месец, с толкова са нарастнали и стойностите на жилищата и комуналните услуги. Двете формации дружно съставляват към половината от разноските на семействата съгласно методологията на Национален статистически институт .
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията , би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако публикацията Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя . Статиите можете да откриете в секцията
Тема Икономика