За седми пореден месец потребителските цени в страната продължават да

...
За седми пореден месец потребителските цени в страната продължават да
Коментари Харесай

Инфлацията достигна нов връх от 4.8% през септември

За седми следващ месец потребителските цени в страната не престават да порастват, като през септември са 4.8% нагоре по отношение на предходната година, демонстрират данните на националната статистика. Толкова високо равнище на инфлацията на годишна база за последно е регистрирано през септември 2012 година Поскъпването обгръща множеството съществени артикули и услуги или към 94% от потребителската кошница. Най-големите мотори са храните, битовите сметки и превоза.

Поскъпването единствено през септември възлиза на 0.4% по отношение на август. Най-голям на месечна база е растежът на цените в областта на образованието - 3.7% нагоре. Тази категория обаче съставлява приблизително едвам към половин % от бюджета на потребителите. Хранителните артикули са поскъпнали с 1.2% в границите на месец, с толкоз са нарастнали и цените на жилищата и комуналните услуги. Двете групи дружно съставляват към половината от разноските на семействата съгласно методологията на Национален статистически институт.

Очаква се растящите цени на горивата и електрическата енергия да продължат да се предават към крайните консуматори през зимните месеци. Част от повишаването, което регистрира статистиката, е " импортирано " извън, доколкото сходни трендове се следят и в Съединени американски щати и цяла Европа. В международен проект с изключение на от растящите цени на суровините, инфлацията е подхранвана и от паричните тласъци на централните банки и държавните управления по време на пандемията, както и от почналото възобновяване на стопанските системи.
Горивата и олиото нарастват най-вече
На годишна база най-значително е нарастването на цените при превоза - 16.1%, като горивата за колите, които съставляват над 50% от тази група, са с 28.5% по-скъпи. Следват развлеченията и културата, където цените са нарастнали с 9.8%. С 5.9% нагоре са още жилищата и комуналните услуги. Тук влиза газта, чиято цена е скочила с цели 68% от предишния септември. С над 5% са поскъпнали стоките и услугите в областта на образованието. Цените в заведенията за хранене и хотелите са с 3.8% нагоре по отношение на предходната година, само че остават на същото равнище спрямо август.

Инфлацията при питателните артикули, които са най-същественият дял от разноските на семействата, възлиза на 4.4% на годишна база. За година хлябът е поскъпнал със 7.1%, а цените в групата на органичните мазнини като масло и олио са с 25.2% нагоре.

Единствено телекомуникационните услуги и мобилните апарати регистрират намаляване - 4.3% надолу от септември 2020 година
Цените порастват на всички места
Тенденцията на растеж на цените е световна и обгръща огромна част от развития свят. През септември в Съединени американски щати беше измерена инфлация от 5.4%, а в Еврозоната - 3.4%. Най-значително измежду европейските страни, за които към този момент са налични данни, е повишаването в Естония и Литва - над 6%. Тези цифри са по методологията на Европейски Съюз, която употребява ХИПЦ (хармонизиран показател на потребителските цени). Сравнимият знак за България демонстрира инфлация от 4% през септември.

За седми следващ месец потребителските цени в страната не престават да порастват, като през септември са 4.8% нагоре по отношение на предходната година, демонстрират данните на националната статистика. Толкова високо равнище на инфлацията на годишна база за последно е регистрирано през септември 2012 година Поскъпването обгръща множеството съществени артикули и услуги или към 94% от потребителската кошница. Най-големите мотори са храните, битовите сметки и превоза.Поскъпването единствено през септември възлиза на 0.4% по отношение на август. Най-голям на месечна база е растежът на цените в областта на образованието - 3.7% нагоре. Тази категория обаче съставлява приблизително едвам към половин % от бюджета на потребителите. Хранителните артикули са поскъпнали с 1.2% в границите на месец, с толкоз са нарастнали и цените на жилищата и комуналните услуги. Двете групи дружно съставляват към половината от разноските на семействата съгласно методологията на Национален статистически институт.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР