За създаването на най-голямата платформа за чатботове ManyChat, за дръзновението

...
За създаването на най-голямата платформа за чатботове ManyChat, за дръзновението
Коментари Харесай

Андрей Липковский за първия конкурс за създаване на чатботове

За основаването на най-голямата платформа за чатботове ManyChat, за дръзновението концепцията да надвие умеенето в първия конкурс за основаване на чатботове и за отношението към обществото и шерването на нововъведенията беседваме с Андрей Липковский – Product manager, ManyChat.

Момчил Марчев: Здравейте, Андрей! Моля, представете се за българските читатели!

Андрей Липковский: Здравейте, Момчил! Здравейте, Мартин! Казвам се Андрей Липковский.

Работя в региона на маркетинга от 2003 година И за това време съумях на практика да работя във всички посоки, включително Social media и Viral. През 2012 година сътворих своя криейтив организация „ LUCKY III ”, която се занимаваше с концепции и маркетингови тактики. През 2017 година започнах работа в ManyChat. За времето, в което работя тук, съм имал присъединяване на практика във всички планове на компанията, като стартираме от създаването на самият артикул и приключим с организацията на конференцията на ManyChat в Тексас.

Мартин Кърнолски: Как Ви се коства, до каква степен основаването на чатботове е специалност и доколко това е бъдещето?

А. Л.: Работата с аудиторията в месинджърите – това е едно от най-перспективните посоки. По прогноза на месинджърите те ще станат най-популярният и ефикасен канал за връзка в околните 5 години, затова умеенето да се взаимодейства с аудиторията посредством този канал (несъмнено в него има доста специфика) ще бъде доста важно/търсено.

М. М.: Разкажете накратко историята на най-голямата платформа за основаване на чатботове в света и нейния основател Mikael Yang - https://bit.ly/2VBhXpj.

А. Л.: Мисля си, че това ще отнеме малко повече от „ няколко думи ”. Историята на нашата компания ManyChat е задоволително увлекателна, коства ми се, че размера за това, за което ми се желае да опиша ще стигне за цяла книга. Но в случай че би трябвало на малко, то историята стартира през 2015 година – тогава е била пусната платформа за Telegram. 2016 година Фейсбук отваря Messenger API и ManyChat се концентрира точно на тази платформа. Към средата на 2018 година към платформата ManyChat към този момент са включени над 400 000 страници, а в офиса на компанията работят над 50 индивида. (В момента страниците са над 750 000 и се усилват всекидневно.*Бележка на интервюиращите.)

М. К.: Андрей, в края на предходната година се случиха няколко знаменателни събития. Първото, за което ни се желае да получим повече информация, това е конференцията, която организира ManyChat в Съединени американски щати. Кажете, апелирам, на малко за задачата на конференцията.

А. Л.: ManyChat приема и осъществя интензивно присъединяване в разнообразни събития, които са отдадени на създаването на артикули, маркетинга, автоматизацията и месинджърите. Един ден у нас се появи концепцията да създадем своя лична конференция, която би могла да сплоти повече от 1000 експерти по Messenger Marketing от целия свят, да се срещнат, да обменят опит, да опишат за най-успешните си случаи и практиката си. Започнахме интензивно да работим в тази посока и през септември 2018 година се състоя нашето първо мероприятие - Conversations 2018: Messenger Marketing & Chatbot Conference - https://conversationsconference.com.

Конференцията мина доста сполучливо – при нас пристигнаха извънредно доста посетители от всички краища на света, сред които бяха: експерти в региона на Messenger Marketing и маркетингови организации, представители на компанията Фейсбук, бизнесмени и притежатели на бизнес, които сериозна разглеждаха внедряването на Messenger Marketing в своята маркетингова тактика и търсеха сътрудници, които биха могли да споделят сполучливия си опит.

Покрай всичко това ние анонсирахме огромно количество обновления в платформата ManyChat, които бяхме приготвили особено за мероприятието.

След конференцията получихме голямо количество положителни мнения от хора, които пристигнаха на конференцията, което още един път удостовери, че тази конференция обезателно би трябвало да стане годишна.

М. М.: Както се вижда, конференцията сътвори необикновено усещане освен на тези, които са я посетили, само че и на уредниците. Предполагам може да се каже, че като резултат от конференцията е и оповестеният в следствие Първи конкурс за основаване на чатботове. Това първият изобщо ли е, или е първият, който ManyChat провежда? Разкажете за задачите на състезанието, апелирам!

А. Л.: Да, това е нашият първи огромен конкурс. Ние знаем, че нашите консуматори основават отлични модели (темплейти) на чатботове за разнообразни посоки в бизнеса, които оказват помощ да се извършват сложени задания. Ние доста искахме да представим/разгледаме тези решения и да ги споделим с всички.

Разбрахме, че сходен конкурс ще ни разреши да се срещнем по-отблизо с клиентите ни, които се занимават със основаването на модели на пълноценни чатботове и разнообразни автоматизации и да разкажем за тях на нашето съобщество, а по този начин спечелилите ще получат освен парични награди, само че и самопризнание – техните авторски модели ще бъдат сложени в Templates Store.

М. К.: Много е забавно да узнаем каква беше конкуренцията – какъв брой чатбота, какъв брой създателя, какъв брой страни... такава статистика. И още – какви категории имаше в състезанието?

А. Л.: Ние получихме много повече предложение/работа, в сравнение с чакахме – повече от 400 модела, всеки от които ни се наложи да преглеждаме по няколко пъти. В целият конкурс взеха присъединяване съвсем 300 индивида.

Постарахме се да предоставим най-много категории за избор за присъединяване – 20 промишлености и 20 use-cases, а за работи, които е комплицирано да се отнесат към която и да било категория - Freestyle.

М. М.: Колко от 20-те категории към този момент откриха спечелилите си? Кога да чакаме Гран При и по какъв начин ще бъде определено то – от всички първи места или...?

А. Л.: До момента всички спечелили във всички категории са оповестени. В течени на 2 месеца от публикуването на моделите на нашата страница ние ще изберем най-популярния, най-сваляния и харесван от всички модели из сред всички категории, чийто създател ще получи основната премия – Гран при на стойност 10 000 Щатски долар.

М. К.: Андрей, у нас в България не е загадка, че аз завоювах първо място в категорията „ Celebrity, Artist or Public Figure ” и нашата организация Botocm.co доста се гордее с това достижение. Ето какъв въпрос поражда: Ако моята работа не претендира за една от най-сложните, то по какви критерии избирахте най-хубавите в другите категории? Дори мога самоуверено да прибавя, че имената на най-хубавите, тези, които и до момента ни учат да сътворяваме чатботове не стигнаха до първите места в своите категории. Моля, анализирайте тази обстановка и в случай че е допустимо, споделете Вашата визия за бъдещето развиване на чатботовете!

А. Л.: Отличен въпрос, Мартин! И, апропо, приветствам Ви с успеха!

Ние нямахме за задача да избираме работите на участниците по трудност (така де, сложността не всеки път е добро), ние се стараехме да забележим, взема решение ли даден темплейт задания на бизнеса, които се отнасят към декларираната промишленост, до какъв брой е елементарен за инсталиране и настройки модела и какъв брой добре е завършен и разказан от създателя.

Всеки модел се ревизираше неколкократно от разнообразни членове на нашата компания и журито – искахме изборът на спечелилите да е най-обективен, а създателите справедливо да получат премия за успеха в състезанието.

Именно за това ние не гледахме имената на създателите, а наличието и работоспособността на моделите. Без значение че доста от дейните членове на нашето съобщество получиха своите награди, провеждането на подобен конкурс сподели, че има и други ползватели, които не са изключително дейни в живота на групата ни, само че без значение от това основават отлични решения за разнообразни типове бизнес.

М. М.: И последно, Андрей, направете анонс за идната конференция на ManyChat – тематика, време, място на осъществяване.

А. Л.: С наслаждение. Conversations 2019: The Largest Messenger Marketing Conference ще се организира от 13 до 15 септември 2019г. в гр. Austin, TX. Мястото на осъществяване е същото като от предходната година - The Fairmont. Ние ще приказваме за бъдещето на Messenger Marketing, ще разгледаме сполучливи случаи и действителни тактики, доказани с числа, ще получим на практика рекомендации по построяването на фуния за продажби за всеки вид и размер бизнес от експерти.

За момента се занимаваме с подготовката на конференцията. Можете да получите повече информация за идното събитие и да купите билети на адрес: https://conversationsconference.com

М. М. и М. К.: Много благодарим за Вашите изчерпателни отговори! Желаем Ви всичко най-хубаво!

А. Л.: И аз Ви благодаря!

Полезно от Андрей в блога на ManyChat - https://blog.manychat.com/author/andrey/
Едно изявление, квалифицирано от инж. Момчил Марчев и доктор Мартин Кърнолски извънредно за ОффНюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР