За създаването на македонизма голям принос има сръбската пропаганда. Когато

...
За създаването на македонизма голям принос има сръбската пропаганда. Когато
Коментари Харесай

Сръбски историци подкрепят България за Северна Македония

За основаването на македонизма огромен принос има сръбската агитация. Когато в рамките на съществувалото сред двете международни войни Кралство Югославия стана ясно, че македонците няма да станат сърби, Белград мина към подъл проект, написа " ".

Според него българите край Вардар няма да са сърби, само че няма да са и българи. Силен подтик в тази тенденция даде Втората международна война, след която бе основана СФРЮ (Социалистическа Федеративна Република Югославия). В нея умерено можеше да се реализира опитът по дебългаризиране на хората в югозападните български земи и превръщането им в „ македонци “.

Тези дни се изписаха тонове мастило за ветото на България по отношение на влизането на Северна Македония в Европейски Съюз. Аргументите за това, че езикът на хората край Вардар е български акцент, а историята им до 1944 година е обща с тази на България, са стоманени.

Въпреки това те се оспорват от историците в Северна Македония. Така този спор навлиза в патова обстановка на правилото „ дума против дума “. Очевидно е, че за неговото решение би трябвало да се привлекат и безпристрастни отзиви на учени от други страни. И ето, че ненадейно бранители на българската идея станаха... сръбските историци.

Впрочем за нас, българските историци, това не е толкоз ненадейно. Няма да не помни огромният „ взрив “, който направи книгата на известния сръбски професор, византинист и посланик Сърджан Пириватрич „ Самуиловата страна. Обем и темперамент. Белград, 1997 година “. В нея той ясно обоснова българската същина на Самуил, неговите наследници и страната му, която не е нищо друго, с изключение на продължение на Българското царство.

Ето че през днешния ден тезата на Пириватрич продължава да се развива от негови по-млади сръбски сътрудници. Преди дни в сръбската организация „ Блиц “ се появи забавно изявление на магистъра ог Университета в Бристол и лекар на историческите науки в Белградския университет Чедомир Антич. Сръбският историк е безапелационен, че през IХ-ХI в. славяните в региона Македония са неразделима част от Българското царство.

Понеже доктор Антич е експерт по нова история, изключително скъпи са неговите наблюдения върху този интервал. „ Вярно е, че през ХIХ в. в Македония е имало доста повече славяни, които се усещат българи, в сравнение с сърби. Също по този начин е правилно, че тогава съвсем никой не се е чувствал македонец. “ Последното изказване „ е изобретение от ХХ в. “ - заключава Чедомир Антич.

А точно основаната след Втората международна война СФРЮ дава големи благоприятни условия за развиването на македонизма. В нейните граници новоизлюпените с решение на Коминтерна „ македонци “ получават „ национална република и самостоятелност без нито един изстрел “ (Чедомир Антич).

Друг сръбски историк ясно разкрива ролята на Титова Югославия в „ основаването “ на македонската нация. Също пред „ Блиц “ Деян Ристич акцентира, че точно „ атмосферата на СФРЮ дава опция и систематично поддържа одобряването на македонската национална еднаквост: „ Следователно днешните македонци на първо място би трябвало да са признателни на Югославия (разбирай Сърбия - Н. О.) и никога на България, която от дълго време поставя старания да отхвърля всичко македонско. “

Казано е: „ Когато обстоятелствата приказват и боговете мълчат “. Тази поговорка обаче не важи за скопските историчари. Слава-Богу, че понякога им я напомнят техните ментори от Белград.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР