„За съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се

...
„За съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се
Коментари Харесай

Станишев: Само преди месец БСП подкрепи Истанбулската конвенция

„ За страдание в България дебатът по Истанбулската спогодба безусловно се изкриви”, разяснява президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Днес той и сътрудниците му от Българска социалистическа партия разискват позициите си към документа за отбрана на правата на дамите и градежа на втори въжен превоз на Банско.

Българска социалистическа партия се обърка с „ третия пол”

Призна ли държавното управление на Борисов третия пол

Екзекуция след 4 тъжби: за какво беше убита Елена

Станишев акцентира, че единствено преди месец ПЕС е гласувала текст, в който се показва „ поддържаме Истанбулската конвенция” и той е бил утвърден от Българска социалистическа партия.

Впоследствие обаче Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия се разгласи срещу приемането на конвенцията.

„ Една четвърт от българките са подлагани на принуждение под една или друга форма. Въпросът с насилието над дамите не търпи отлагане”, безапелационен е президентът на ПЕС.

„ Измислени или мощно пресилени страхове или тълкования на конвенцията, на които има явен отговор от Съвета на Европа, изместват същинския проблем за насилието над жените”, разяснява Станишев.

Той уточни, че единствено през последната година най-малко три дами в България са били убити от техните сътрудници след многократни недоволства за принуждение.

„ Разбирам загрижеността, която показва Изпълнителното бюро, малко бях изумен от тази незабавна реакция директно след празниците и толкоз категорична”, уточни той.

Станишев добави, че в има разбиране „ обществен пол”, само че това е превод на думата „ gender”, с което се изясняват обществено, културно избраните функции на двата пола - мъже и дами. „ Това е идея, развита преди десетилетия и е в огромна степен общоприета”, разяснява водачът на ПЕС.

„ В последна сметка до преди един век дамите не са можели да гласоподават и това е било обичайното схващане за ролята на женския пол”, добави Станишев. „ И до момента съществуват стандарти, които споделят, че дамата би трябвало да си стои у дома и да готви и мъжът ѝ надали не да бъде неин собственик”, добави той.

„ Не сме съгласни България да одобри Истанбулската конвенция”. Това пък сподели Светлана Шаренкова, член на Националния съвет на Българска социалистическа партия пред публицисти преди началото на Националния съвет на Българска социалистическа партия. „ Ние също сме Европа и имаме друго мнение”.

Според нея това не измежду главните проблеми на България. По отношение на другата точка в дневния ред на Пленума за строителството в Национален парк „ Пирин “, Шаренкова съобщи, че съгласно нея би трябвало да има втори въжен превоз в Банско.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР