„За съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се

„За съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се ...

Станишев: Само преди месец БСП подкрепи Истанбулската конвенция.


„За съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се изкриви”, коментира президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Днес той и колегите му от БСП обсъждат позициите си към документа за защита на правата на жените и строежа на втори лифт на Банско.

БСП се обърка с „третия пол”

Призна ли правителството на Борисов третия пол

Екзекуция след 4 жалби: защо беше убита Елена

Станишев подчерта, че само преди месец ПЕС е гласувала текст, в който се посочва „подкрепяме Истанбулската конвенция” и той е бил одобрен от БСП.

Впоследствие обаче Изпълнителното бюро на БСП се обяви против приемането на конвенцията.

„Една четвърт от българките са подлагани на насилие под една или друга форма. Въпросът с насилието над жените не търпи отлагане”, категоричен е президентът на ПЕС.

„Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените”, коментира Станишев.

Той посочи, че само през последната година поне три жени в България са били убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие.

„Разбирам загрижеността, която изразява Изпълнителното бюро, малко бях учуден от тази спешна реакция непосредствено след празниците и толкова категорична”, посочи той.

Станишев добави, че в има понятие „социален пол”, но това е превод на думата „gender”, с което се обясняват социално, културно определените роли на двата пола - мъже и жени. „Това е концепция, развита преди десетилетия и е в голяма степен общоприета”, коментира лидерът на ПЕС.

„В крайна сметка до преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол”, добави Станишев. „И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви и мъжът ѝ едва ли не да бъде неин собственик”, добави той.

„Не сме съгласни България да приеме Истанбулската конвенция”. Това пък каза Светлана Шаренкова, член на Националния съвет на БСП пред журналисти преди началото на Националния съвет на БСП. „Ние също сме Европа и имаме друго мнение”.

 Според нея това не сред основните проблеми на България. По отношение на другата точка в дневния ред на Пленума за строителството в Национален парк „Пирин“, Шаренкова заяви, че според нея трябва да има втори лифт в Банско.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Източник: vesti.bg