За съжаление през последните месеци станахме свидетели на големи пожари

...
За съжаление през последните месеци станахме свидетели на големи пожари
Коментари Харесай

Доброволно формирование Асеневци: Всяка ръка е важна в борбата с пожарите

За страдание през последните месеци станахме очевидци на огромни пожари в цяла Европа, които мъчно бяха овладяни. Днес желаеме да ви срещнем с непринудено формирование " Асеневци ", които без да се замислят, оказват помощ в гасенето на пожарите в региона на Нареченските бани, Пловдив и Асеновград. Те имат специфична молба към всички вас.

Нека разберем каква е тя от ръководителя на формированието господин Димитър Желязков и Мая Танева, доброволец в битката с естествените бедствия:

Мая, по какъв начин решихте да се занимавате с доброволчество?

Много небрежно ще кажа, че преди година, гледайки следващия пожар по медиите, желаех да се причисля и да оказа помощ. Не знаех по какъв начин и започнах да диря информация. Попаднах на това, че на доста места има образувани доброволни формирования и сега, в който в Асеновград се отвори опцията да се образува такова, аз аплайвах.



Г-н Желязков, Какво би трябвало да знае всеки, който желае да стане доброволец?

За доброволец всеки човек би трябвало да има първо огромно предпочитание с цел да оказва помощ на хората в сложни обстановка, както и на органите на Министерство на вътрешните работи и на другите органи, които вземат участие в очистване на последствията от бедствията. Трябва да взе участие с необхидимите сили и сила, само че най-много би трябвало да има огромно предпочитание, тъй като това да отделиш от персоналното си свободно време за обща идея, е огромно положително.



Има ли задоволителен брой доброволци за преодоляване на всичките естествени бедствия, на които станахме очевидци последните месеци?

Димитър Желязков: Тук има разлика сред доброволци от непринудено формирование и такива, които се провеждат на свободен принцип. При гасенето на пожара в Югово и Асеновград видяхме, че идват хора от цяла България, обединени само от мисълта да се помогне. Нашето непринудено формирование е още ново - от една година. Имаме към 21 члена и към края на есента имаме концепция да създадем още една организация и да увеличим броя, тъй като това е един запас, благодарение на който общината може да реагира при сходни обстановки.

Мая, Кое е последното злополучие, което овладяхте?

Присъствах на гасенето на пожара покрай Нареченски бани. Колегите през вчерашния ден до последно бяха там. Мисля, че нещата към този момент са овладяни.
 Пожарът в Родопите: хората се молят за дъжд Пожарът в Родопите: хората се молят за дъжд
На 12 август в региона към Нареченски бани и село Югово небето се раздира от гръмотевична стихия. Хората там чакат дъжд, тъй като от 40...



От какво най-често се провокират пожарите - човешка активност или естествени феномени?

Мая: Може да се провокират от всичко - тенденциозен палеж от незагасена цигара, изхвърлен боклук, от гръмотевица, искра и така нататък

Какви ограничения може да предприеме страната, с цел да предотврати сходни бедствия?

Мая: Създаването на такива доброволни формарования е доста значима стъпка в тази посока. Трябва да се сътвори обединен портал за бедствия и повреди или особено за пожари, с цел да може хората, които имат предпочитание да оказват помощ, да не се лутат в търсене на информация от медии, Facebook групи, а там да получат цялата информация за това какво ще получат, от къде се потегля, какъв брой би трябвало да са готови и така нататък Разбира се, не е значимо единствено желанието. Човек би трябвало да може да се движи в планината, да е виновен, да не заплашва себе си и другите. Всяка ръка е значима. Много хора вземат решение, че могат да оказват помощ с хранителни запаси - храна и вода. Виждам, че групи от хора с мотоциклети се включват и носят храна и вода на високо. Един подобен портал ще заключи информацията от главните специалисти, пожарните служби, доброволните формирования и елементарните доброволци, които не членуват на никое място. Така ще може безусловно нещата да се случат за часове, а не да се трансферира информация от обява на обява.
 Последна информация за горския пожар над Нар. бани и Югово (СНИМКИ) Последна информация за горския пожар над Нар. бани и Югово (СНИМКИ)
Доброволно формирование „ Асеневци “ се включва интензивно в гасенето на пожара над селата Нареченски бани и Югово. Доброволците...



Целия видео диалог може да видите тук.

 



Интервю на Илиана Симеонова

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР