За съжаление, другата страна използва рождения ден на Гоце Делчев

...
За съжаление, другата страна използва рождения ден на Гоце Делчев
Коментари Харесай

Пендаровски: България използва рождения ден на Делчев за засилване на напрежението

За страдание, другата страна употребява рождения ден на Гоце Делчев за усилване на напрежението. Ние издържахме изпита и показахме по какъв начин би трябвало да се отнася една сериозна европейска страна, съобщи през днешния ден президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски.

Той оцени, че българо-македонските връзки напоследък се утежняват.

„ Имаше известно мъртвило след приемането на европейската преговорна рамка. Миналото лято влязохме в развой на скрининг. За страдание, рожденият ден на Гоце Делчев беше употребен от другата страна за усилване на напрежението – нещо, което беше безусловно излишно. Смятам обаче, че оценката за 4 февруари е еднопосочна и от наша страна като страна ние изцяло издържахме изпита и показахме по какъв начин би трябвало да се държи една сериозна европейска страна, като зачита правата на хората да отдадат респект към великия македонски бунтовник и в същото време да се изолират всички, които идват с неприятни планове, т.е. идват с желание да предизвикат и основават вълнения ”, сподели Пендаровски.

Той съобщи, че обстановката на границата сред България и районен съд Македония в деня на честването е била кристално ясна.

„ Всички, които желаеха да влязат в районен съд Македония, го направиха. На всички, които влязоха от България в Северна Македония и желаеха да отидат на гроба на Гоце Делчев, им беше дадена тази опция. Онези, които се пробваха да атакуван полицията, несъмнено, получиха обвинявания и депортация от нашата страна. Всяка европейска страна постъпва по подобен метод. Нека се яви един жител на Република България, на който му е било отказано да влезе в районен съд Македония да отдаде респект на гроба на Гоце Делчев, като се изключи тези, които създаваха проблеми, за което има видео. ”

Пендаровски дефинира признатата от Народното събрание декларация като документ „ за вътрешна политическа приложимост в навечерието на изборната акция ”.

„ Ние имаме рамка, след контрактуваната европейска рамка имаме естествена рамка, наречена фаза на скрининг, която би трябвало да завърши до края на ноември тази година. Декларацията на българския парламент в навечерието на техните избори не се разграничава по нищо от декларациите, които видяхме преди три години и в предходния парламент. Онова, което е значимо, е европейската преговорна рамка, утвърдена от всички 27 държави-членки на Европейски Съюз, в това число и от Република България. Това са едностранни заявления, които до този миг нямат поддръжка от никого в Брюксел и, несъмнено, няма да получат такава ”, съобщи президентът на районен съд Македония.

Пендаровски още веднъж повтори, че съгласно двустранния контракт с България и съгласно всички интернационалните правила, правила и разпореждания, жителите на РСМ би трябвало да се извърнат тук и да търсят правата си, в случай че считат, че са застрашени.

„ По отношение на това, което вършат българите от Македония в Брюксел и в София, това не е нищо ново. Те през цялото време не можаха да схванат, макар че ги одобрих и аз, и други представители на страната. Според двустранния контракт с България и съгласно всички интернационалните правила, съгласно всички интернационалните правила и регламенти, жителите на РСМ би трябвало да се обръщат към македонските институции и да търсят своите права, в случай че считат, че те са застрашени в РСМ. За страдание, те потеглиха по противоположния път и мисля, че избраха неправилния път. Това не значи, че ние няма да се погрижим за техните потребности по същия безусловно еднакъв метод, както всеки различен македонски жител, само че считам, че на вятъра си губят времето в диалози с европейските институции, Съда в Страсбург, без преди този момент да са ни насочили или поискали поддръжка или най-малко обясниха какъв им е казусът тук в Скопие ”, акцентира Пендаровски. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР