За Русия дедоларизацията, в допълнение към икономическия смисъл, включва изоставяне

...
За Русия дедоларизацията, в допълнение към икономическия смисъл, включва изоставяне
Коментари Харесай

Докъде се докараха Китай и Русия с опита да се освободят от "доларовата зависимост"

За Русия дедоларизацията, в допълнение към икономическия смисъл, включва занемаряване на $ като един от най-ефективните принадлежности на американската санкционна политика, написа pogled.info .

През юни 2019 година Москва и Пекин направиха първата стъпка към нея: съветският министър на финансите Антон Силуанов и ръководителят на Народната банка на Китай Йи Ган подписаха съглашение за отвод да правят заплащания в долари. Какви са обаче вероятностите за това решение?

Отърваване от $

През 2018 година Русия съумя да стане международен водач в дедоларизацията. През годината Москва продаде активи в размер на към 100 милиарда $ и купи активи в евро и юани за общо 90 милиарда.

В началото на 2019 година Банката на Русия разгласява обзор на дейностите по ръководство на активи в задгранична валута и злато. Анализирайки географското местонахождение на активите на мястото на регистрация на контрагента или емитента на скъпите бумаги, заслужава да се означи, че делът на Китай се е нараснал от 0,1% на 11,6%.

Китайският юан сподели растеж в разпределението на активите на ЦБ на Русия: в случай че през 2017 година юанът заемаше единствено 0,1%, то през 2018 година демонстрира нарастване с 14,6 процентни пункта. В същото време юанът сподели най-високата възвръщаемост на валутните активи на Банката.

Плановете за създаване на тази политика обаче са направени не толкоз от дълго време. През 2018 година ръководителят на ВТБ Андрей Костин предложи проект за дедоларизация, който включва ускорение на прехода от $ към разплащания с други страни при експортно-импортни интервенции с национални и аварийни валути, като евро, юан или рубла.

В Китай задачата е не толкоз дедоларизация, колкото интернационализиране на юана. По този метод ползите на Русия и Китай съответстват.

Повишаване на статута

Статистиката сочи, че от януари 2019 година китайската система за трансгранични заплащания в юани CIPS към този момент е обхванала 162 страни, с 31 директни и 818 непреки участници. В същото време мрежата за приемане на карти UnionPay доближава общо 174 страни и райони, надвишавайки размера на трансграничните транзакции с 900 милиарда юана.

Пекин е уверен, че главните фактори, които способстват за интернационализирането на юана са туризмът, трансграничната търговия и потреблението му при покупко-продажби в Хонконг и Макао.

Освен това от 2016 година насам има преход на търговията с нефт към юана, което значи, че Русия има капацитет да търгува с енергийни запаси в национална валута.

Международният статут на юана обаче към момента е по-нисък от каузи на Китай в международната стопанска система.

Китайската стопанска система съставлява към 15% от международния Брутният вътрешен продукт, до момента в който китайският импорт и експорт съставляват към 12% от общия размер. Според SWIFT, юанът съставлява едвам 1,1% от трансграничните заплащания, а специалистите правят оценка размера на покупко-продажбите в него по света на 4% от общия брой транзакции.

Чадър от наказания

Пекин акцентира, че Москва постоянно се е стремяла към дедоларизация. Именно Русия предложи основаването на модел на разплащания в национални валути в БРИКС, който ще разреши освен да се интегрират платежните системи на страните, само че и да се правят заплащания и преводи в национални валути.

Вей Цзиншен, академик от Шанхайския университет за интернационалните проучвания, е уверен, че дедоларизацията е един от методите на Русия да се опълчи на западните наказания.

Въпреки успеваемостта на този способ, той не може да се смята за панацея за възобновяване на стопанската система на страната. Безспорно глобите утежняват обстановката в съветската стопанска система, само че те не са същинската причина за проблемите.

Европейският съюз към момента съставлява към 44% от външната търговия на Русия, а запасите в европейската валута съставляват 32%, до момента в който потреблението на юана в руско-китайската търговия е едвам към 17%.

Дедоларизацията на комерсиалните и икономическите връзки с Китай може да повлияе на позицията на $ в международната стопанска система.

Китай счита, че световната финансова система от дълго време е престанала да дава отговор на действителното положение на международната стопанска система и по тази причина поддържа политиката на Москва.

Въпреки това, макар желанието на Русия, Москва и Пекин не са съумели да подпишат съглашение за разплащания в национални валути до края на 2018 година заради отхвърли на Китай. Тогава главната спънка беше вярата на Пекин за прогрес в комерсиалните договаряния с Вашингтон.

Разплащанията в национални валути сред Русия и Китай към този момент съставляват 10% от комерсиалния оборот, само че техният напредък е възпрепятстван основно от неналичието на ликвидност и надеждни механизми за съдействие.

От комерсиална позиция за Пекин е по-изгодно да търгува с долари, защото при пресмятане в национални валути съществуват съществени опасности, които могат да бъдат покрити само посредством повишаване на избрани групи артикули.

Преговорите сред Русия и Китай за прехода към разплащания в национална валута 2018-2019 докара до забавни резултати: нарастване на разплащанията в евро. Делът на съветския експорт за Китай, изплатен в евро, набъбна от 0,7% през първото тримесечие на 2018 година до 23,5% в края на годината.

Как протича процесът?

Русия и Китай подписаха съглашение за взаимни разплащания в национални валути, с цел да засилят националната сигурност едвам през юни 2019 година Подписаният документ обаче има рамков темперамент, което значи, че изисква спомагателни стъпки от страните за неговото използване, спомагателна съгласуваност с сътрудниците от Китай.

За действително разширение на размера на разплащанията в рубли и юани, Москва и Пекин би трябвало да изградят съответните пазари за финансови принадлежности. В резултат на това през идващите години размерът на разплащанията в национални валути на страните може да нарасне от 10% до 50%, според от зараждащите трендове.

За да осъществят прехода към национални валути, страните би трябвало да разработят нови механизми за разплащания и да нагласят една към друга платежните си системи. Една от опциите е да се основат специфични „ шлюзове “ сред SWIFT и CIPS. В допълнение към това би трябвало да се образува пазар за финансови принадлежности за рубли и юани.

Страните се надяват, че логаритъмът за разплащанията в национални валути ще бъде построен още през 2020 година Дотогава най-големите компании с държавно присъединяване ще се трансферират към заплащания в рубли и юани.

Дедоларизацията в руско-китайските търговски и стопански връзки се основава на политическата воля, а не на икономическата логичност.

Москва и Пекин към момента не са подготвени за качествено нов стадий на дедоларизация. Взаимната търговия с рубли и юани ще се реализира сред държавни компании и ще се основава на политическа целенасоченост, което значи, че тя ще бъде строго подвластна от динамичността на руско-китайското взаимоотношение и персоналните връзки сред президентите на Русия и на Китай.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР