За родината ни днес изгрява нов ден, заяви гръцкият премиер

...
За родината ни днес изгрява нов ден, заяви гръцкият премиер
Коментари Харесай

Ципрас: За Гърция изгрява нов ден

За родината ни през днешния ден изгрява нов ден, съобщи гръцкият министър председател Алексис Ципрас в послание към нацията във връзка изхода на Гърция от последната избавителна стратегия, което направи на йонийския остров Итака, заяви организация АНА-МПА. Словото на Ципрас беше изпъстрено с голям брой алегорични препратки към Омировия епос, съгласно който на Итака е приключило десетгодишното пътешествие на Одисей след края на Троянската война, както и към поезията на Кавафис.

Ципрас разгласи края на актуалната Одисея, през която е минал гръцкият народ от 2010 година до в този момент, само че акцентира, че "Итака е единствено началото ". Ципрас се спря на бъдещето на страната и съобщи, че Гърция няма да не помни поуките от меморандумите и няма да не помни аргументите и хората, които за я довели до тях. "Пред нас в този момент са нови борби ", акцентира Ципрас и съобщи, че "днешните женихи (на Пенелопа) са тук и са още против нас ", като назова по-конкретно избягването на налози от богатите посредством офшорни компании, безнаказаността и корупцията, икономическите и издателските групи, които в продължение на години са считали, че страната им принадлежи, цинизма на политическия хайлайф, който е гледал на Гърция като на свое феодално притежание, както и тези, които оскърбили Гърция и гърците, тъй като не са се съгласили с неолибералния опит, който би продължавал в продължение на десетилетия.

Гръцкият министър председател съобщи, че "меморандумите на икономиите, на рецесията и на общественото опустошаване най-накрая завършиха ". Според него страната си възстановява правото да дефинира ориста и бъдещето си като естествена европейска страна - без външна насила, без други форми на шантаж и без повече жертви на народа.

Ципрас съобщи, че страната няма да не помни и тези, които са застанали до Гърция в сложен миг - хора и политически сили от всички европейски страни, които са се противопоставили на проектите за излизане на Гърция от Европейски Съюз и за налагането на санкции на страната.

В умозаключение гръцкият министър председател съобщи, че "от през днешния ден започваме пътуването към новата ера за родината ни с визия и увереност ", към "една татковина на тъждество, народна власт и обществена правдивост ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР