За риск от изтичане на капитали и нестабилност на националните

...
За риск от изтичане на капитали и нестабилност на националните
Коментари Харесай

Икономиките на 10 страни уязвими на риск от изтичане на капитали

За риск от приключване на капитали и неустойчивост на националните валути при някои стопански системи предупреждават анализатори от интернационалната застрахователна компания Euler Hermes.

На фона на стягането на паричната политика на Федералния запас на Съединени американски щати някои страни може да се сблъскат с приключване на капитали и нараснала волатилност на националните валути, означават те. Сред най-уязвимите анализаторите показват стопанските системи на Аржентина, Бразилия, Чили, Египет, Унгария, Нигерия, Румъния, Южна Африка, Турция и Украйна. Страните експортьорки на първични материали пък може да бъдат изправени пред понижаване на търсенето им в Китай.

Темпът на напредък на международната стопанска система през 2022 година ще се забави до 4,1% против 5,4% през 2021 година, предвиждат още от Euler Hermes. В същото време за първи път след рецесията от 2008-2009 година приносът на развитите страни към световния напредък ще бъде по-висок от този на разрастващите се страни (2,2 против 1,9 процентни пункта). По-специално, в еврозоната стопанската система през 2022 година се чака да нарасне с 4,1%, в Съединени американски щати - с 3,9%. Икономиката на Китай е с плануван растеж от 5,2%, само че приносът му към международния напредък ще бъде най-ниският от 2015 година насам, с 0,9 процентни пункта. 

Според прогнозата размерът на международната търговия може да нарасне с 5,4% тази година и 4% през идната. В същото време " гърмежите " от Омикрон ще доведат до спиране на производството и вследствие на това до по-високи разноски.

Дисбалансът сред търсене и предложение ще поддържа инфлацията на високо равнище в света до края на първата половина на 2022 година Спад се чака едвам през втората половина на годината под въздействието на изстудяване на потребителското търсене на дълготрайни артикули, връщане на запасите към предходните равнища и понижени периоди за доставка. Цените на силата също е допустимо да спаднат през втората половина на тази година. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР