За регионалното сътрудничество и развитието на газовите ни проекти Tribune.bg

...
За регионалното сътрудничество и развитието на газовите ни проекти Tribune.bg
Коментари Харесай

Гърдев пред Tribune: Ердоган знае, че няма да получи всичко наведнъж, но ще успее с повечето, включително F-35

За районното съдействие и развиването на газовите ни планове Tribune.bg беседва с дипломата и политик Димитър Гърдев, който бе ръководител на комисията по външна политика в 46-то Народно заседание.

Г-н Гърдев, ще спре ли Анкара присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, толкоз огромно ли е стратегическото ѝ значение за Алианса?

Турция съобщи, че това нейно решение - да се опълчи на приемането на Швеция и Финландия, не е дефинитивно. Президентът Ердоган уточни, че чака оферти в пакет. Той насочи 10 претенции, което дава и фокус на претенциите им. Турция е наясно, че не може да промени законодателството на Швеция или на Финландия. Там няма да има такова нещо, което се случи в други страни, да не показвам България, тъй като ние бяхме глобени от Европейски Съюз, че сме върнали по искане на Турция и без задоволително съображение техни жители.

Турската страна се надява, че ще може да разчита, че лица, вкарани в „ алената бюлетина “ за търсене в Европейски Съюз като терористи, ще бъдат експулсирани. Абсурдно е другото искане на Ердоган да няма представители на кюрдската общественост в парламентите на Швеция и Финландия. В Народното събрание на Швеция има 8 кюрдски депутати, има такива и в Европейския парламент, само че в края на краищата това са жители на европейски страни, без значение, че са с кюрдски генезис. Това е искане, което Турция схваща, че няма да може да получи, само че има други неща, които са изпълними. В този пакет от претенции Турция слага и въпроса за съдействието на Съединени американски щати с кюрдите в Северен Ирак и Северна Сирия, с тъй наречените страна Рожава, която не е приета, само че в която се намират силите на самозащита на кюрдските милиции, с които Съединени американски щати и обединението на западните страни мощно си сътрудничат. В тази връзка турският президент в тези претенции към НАТО декларира, че би трябвало да бъдат лимитирани контактите и връзките с тази организация.

Друго тяхно искане е още веднъж да бъдат позволени до програмата за превъоръжаване с изтребители F-35. Искам да обърна внимание, че Турция е страна, която взе участие в самата разработка на машината, те са финансирали създаването, а самата турска военно-промишлена промишленост създава десетки съставни елементи на този аероплан. Така че и на Турция ѝ е ясно, че тази глоба е краткотрайна и по тази причина упорства това нейно право да бъде възобновено. Мисля, че ще бъдат включени още веднъж в програмата за F-35 заради две аргументи – войната в Украйна и ролята на Турция в тази война. Военно-стратегическата значителност на Турция е два пъти по-голяма, в сравнение с Финландия и Швеция взети дружно . Турция взе участие интензивно с военни наблюдаващи в спора сред Армения и Азербайджан, в зоната Нагорни Карабах, също и в Либия с военна помощ. Затова турският президент е наясно, че няма да получи всичко едновременно, само че ще успее да получи множеството от това, което желае .

Но Гърция също желае поддръжка от Съединени американски щати, а гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис изнесе тирада с фокус по-тясно съдействие пред Конгреса.

Програмата за F-35 за Турция ще бъде отблокирана и тъй като в речта на премиера Мицотакис пред Конгреса той съобщи, че Гърция желае да купи F-35, а политиката на Съединени американски щати е да не се получава дисбаланс. Ако една от двете страни желае да купи този аероплан, доста евентуално е и другата да го получи. Гърция преподписа 5-годишно съглашение със Съединени американски щати за потребление на три от нейните бази.

Гърция желае да добива и въглеводороди до Кипър…

Също и Турция. Желанието на турския президент да добива газ в акваторията на Северен Кипър не може да се случи, до момента в който не бъдат решени два съществени въпроса. Един от тях е признаването на Севернокипърска турска република като обособена страна, приета от Организация на обединените нации. Докато няма интернационално признание, всяка такава активност е противозаконна, в това число и сондажите. Второ, Турция няма нужните механически средства да извърши сондажи в подобен комплициран регион като Източното Средиземноморие. Тя би трябвало да наеме огромни платформи, а никой няма да ги застрахова, до момента в който не бъде приета Севернокипърската турска република.

Запознат съм с Кипърския въпрос, имаше предложение на основния секретар на Организация на обединените нации за решаването му, не се одобри и нещата там стават по-зле. Турският президент върви към отделянето на Севернокипърска турска република като обособена страна, което е неприемливо от позиция на интернационалното право.

А Гърция работи за противоположното – да няма две страни на острова, нали по този начин?

Тя има мощен мотив, има поддръжка от интернационалната общественост и те държат на интернационалното право.

Гърция съумя да притегли доста американски компании, инициира доста планове, измежду които и този за терминала за полутечен газ в Александруполис?

Политиката на Гърция е пределно ясна. От нападателната политика на президента Ердоган могат да ги защитят единствено Съединени американски щати . Затова се предлага увеличение на американските бази, засилено наличие тук и облекчения за американските компании. След преврата от 2016 година Съединени американски щати не предадоха Фетхуллах Гюлен на Анкара, което утежнява връзките с Турция, а Гърция го употребява, с цел да придобие стратегическо преимущаство.

Относно терминала за полутечен газ в Александруполис ние участваме с 20% и сме съсобственици, тъй че всяка една самодейност за неговата реализация и по-бързото му натоварване е извънредно значима.

Да, нашето държавно управление изненадващо изиска страната ни да се включи като част от консорциум в процедурата за концесия на пристанището в Александруполис, която тече от 2020 година

Едно е терминалът, а друго е пристанището. Когато приказваме за пристанище, ние би трябвало по някакъв метод да го натоварим с нещо. Терминалът е ясно. Относно пристанището става дума за бизнес план. Знаем какво е пристанището в Пирея, само че там е Китай. На този въпрос би трябвало да има бизнес отговор.

В коментар за енергийните ни планове с Гърция вицепремиерът Асен Василев разяснява пред Tribune.bg, че „ Гърция ще направи всичко, с цел да поддържа България “. Утре обаче е 20 май и ще забележим дали Гърция ще се разплати с Газпром, с цел да има газ и за България. Имате ли прогноза?

Гърция няма да направи „ всичко “ за никой, в случай че няма интерес. В политиката това е наивно. Никой не дава такива заеми. Гърция можеше да направи всичко това за нас като форсира интерконекторната връзка. Икономизирането на външната политика е потвърден парадокс, изключително сега с войната в Украйна. Вижте по какъв начин се късат контракти. Има военно-политически задължения и съюзи. Това е главното във външната политика, а не стопанската система.

Относно Гърция, тя не форсира интерконекторната връзка, а също така ние получаваме газ от гръцката газопреносна мрежа през Сидирокастро до Кулата и плащаме целия пренос през Северна Гърция и това за тях е преференциално. Според мен по тази причина не хвърлят толкоз старания да завършат интерконекторната връзка. Гърция ще направи всичко, което е обвързвано с нейния стопански интерес. За нас е от извънредно значение да активизираме връзките си с Гърция, които бяха неглижирани за сметка на връзките с Турция, а Гърция се оказа същинската ни опция за други газови трасета.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР