За разлика от популярните им изображения, включително в популярни филми

...
За разлика от популярните им изображения, включително в популярни филми
Коментари Харесай

Учени: Тиранозавър рекс е имал устни

За разлика от известните им изображения, в това число в известни филми като " Джурасик парк ", тиранозавърът рекс и неговите родственици съвсем несъмнено не са имали изпъкнали, солидни зъби, а динозавърски еквивалент на устни, сочат нови проучвания. Те нанасят тежък удар върху класическия облик на свирепото създание.

Зъбите на Тирекс и други огромни тероподи евентуално са били покрити с люспести устни, заключава проучване, оповестено в списание " Science ". Зъбите на динозаврите не са стърчали, когато устата им е била затворена, и даже при необятно отворена захапка е можело да се видят единствено върховете им, откриват учените.

Изследването е най-новото в дългия спор за това по какъв начин в действителност е изглеждала устата на месоядните динозаври.

" Някои считат, че зъбите на хищниците са били прекомерно огромни, с цел да се поберат в устата им ", споделя създателят на проучването Томас Кълън, палеонтолог от университета " Обърн " в Алабама.

Когато обаче откривателите сравнили черепи на динозаври и живи влечуги, те открили, че това не е по този начин. Някои огромни гущери в действителност имат по-големи зъби от тиранозавъра спрямо размера на черепа си и към момента могат да ги поберат под люспестите устни, сподели Кълън.

Учените откриват и следи от модел на изхабяване на зъбните повърхности.

При същества като крокодилите, чиито зъби стърчат от устата, откритата част се износва бързо - " като че ли някой е изпилил зъба с шлайфмашина ", споделя различен създател на проучването Марк Уитън, палеохудожник от британския университет в Портсмут.

Но когато откривателите анализирали зъб от дасплетозавър - родственик на Tиранозавъра, те открили, че той е в положително положение и не демонстрира този несиметричен модел на увреждане.

С тези доказателства и други улики от анатомията на динозаврите проучването дава добра обосновка за устните на тиранозаврите, споделя палеонтологът от Университета на Мериленд Томас Холц, който не е взел участие в проучването. Все отново " не става дума за целуващи устни ", уточни той - те евентуално са били тънки и люспести като тези на комодския варан.

Това не е първият случай, в който нашите показа за динозаврите са сложени под въпрос: Други проучвания демонстрират, че тиранозавър рекс е бил по-изгърбен, в сравнение с сме считали, и че свирепите велосираптори евентуално са имали пера. По-голямата част от това, което знаем за динозаврите, идва от техните кости, само че е по-трудно да се получат ясни отговори за меките тъкани като кожата, които нормално не са непокътнати като вкаменелости.

" Добавянето на устни може да накара динозаврите да наподобяват малко по-малко свирепи, само че също по този начин ще ги прави по-реалистични ", отбелязва Уитън.

" Всъщност не виждате страшилище ", сподели той. " Виждате просто животно ", добавя ученият./БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР