За разлика от класическите демокрации, в България оставки се подават

...
За разлика от класическите демокрации, в България оставки се подават
Коментари Харесай

Акценти за 3–9 февруари от Banker Weekly

За разлика от класическите демокрации, в България оставки се подават мъчно и се одобряват още по-трудно. Особено когато става дума за морал, носене на отговорност и осъзната виновност. Необяснимо за какво, само че по принцип всички " виновни " люде или стискат съответните заявки по джобовете си до последния вероятен миг, или разиграват сълзливи мелодрами за пред света, до момента в който просто не бъдат изритани от сцената.

" Американският съд не счита исковете за неприемливи, а отхвърля единствено да бъдат обсъждани в Ню Йорк. Ако не бъдат признати за разглеждане от български съд, ще ги върнем назад, и настрана ще заведем каузи против страната и Българска народна банка за нарушение правото на Европейския съюз ". Това съобщи за " БАНКЕРЪ " адв. Захари Томов от Варна във връзка решението на Окръжния съд в Ню Йорк по гражданското дело, заведено от него и три компании по антикорупционния закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). Претенцията им e ориентирана против 24 ответници - американски и български физически и юридически, в това число Българска народна банка, квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчева, бизнес депутата Делян Пеевски, както и Външнотърговската банка на Руската федерация - ВТБ Банк. 

Ще бъде ли натрапен най-накрая обективен модел за заплащане при използването на пътната мрежа у нас? Това е въпросът, на който бе потърсен отговор на полемика на 3 февруари в районното министерство. Събитието бе по самодейност на министър Гроздан Караджов и беше отсрочено с три дни поради изключителното съвещание на кабинета, извършено в понеделник (31 януари). У нас, макар че са въведени и нормативите на Европейски Съюз, а на римското право робуваме откогато е в действие Търновската конституция, в някои браншове на стопанската система не престават да господстват законите на джунглата.

На фона на междупартийните и междуличностни кавги през бурната 2021 година началният интервал от работата на новото съдружно ръководство буди внимателен оптимизъм. На първо място - поради политическото „ сдружаване ” на четири прекомерно разнообразни във всяко отношение партии. Второ - поради естествения, открит и изчерпателен разговор, приключил с реализиране на (поне формално) програмно единодушие. Трето - поради релативно плавния, градивен метод на систематизиране на ресорите и отговорностите в изпълнителната власт.

Бившите ръководещи накараха институциите, жителите и бизнеса да изработят " антикризисни " условни рефлекси тъкмо като кучетата на Павлов. Щом настъпи някаква рецесия и министър председателят Борисов се качи в джипката, всички стартират да потриват ръце и да чакат великодушието му. В интерес на истината, шансът спохождаше част от тях просто по този начин - без да са създали задълбочени планове на потребностите си, без да съчинили даже неясно сходство на финансова аргументация. Повечето от надяващите се обаче по този начин и не се усетиха кой знае какъв брой подкрепени. Защото парите им или не идваха - поради бюрокрацията на ГЕРБ, или пристигаха чак когато никой нямаше потребност от тях.

Трябваше да пристигна смяната, с цел да се разкрие пред обществото един абсурд. Един отрасъл отдавна е желал да се подчини на законови правила, само че властта е нехаела и не е направила нищо за сътвори регулаторна рамка за него. Ето какво сподели председателката на Асоциацията за ръководство на вземанията Райна Миткова: „ Ние от години молим към политиците за законова регулаторна рамка на нашата активност. Това е една доста сензитивна тематика за обществото и е редно да има критерии кой се занимава с тази активност ”.

Червеното икономическо острие проф. Румен Гечев към този момент намерено беседва със съпартийците си в Народното събрание да бъде издигната кандидатурата му за началник на Фискалния съвет, довериха за „ БАНКЕРЪ ” негови сътрудници. Той намеквал за желанията си и пред представители на други парламентарни групи от ръководещата коалиция. Засега всички се пазят от реакции и оценка на кандидатурата му. Но като се знае, че Гечев е неприкрит „ ниновист ”, номинирането му от председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е доста евентуално.



Мораториумът беше политическа режисура на ГЕРБ, изиграна по типичен метод. Но в случай че приказваме за вероятно препъване на кабинета, сериозна точка дружно с енергетиката е правосъдната промяна. Затова сътворяваме краткотрайна парламентарна комисия за промени в конституцията, която ще бъде управлявана от Христо Иванов, и ще търсим парламентарно болшинство за нужните промени. В програмата на ГЕРБ написа, че и те желаят правосъдна промяна. Ако не съберем 160 депутати за гласоподаване на промяната, ГЕРБ и Движение за права и свободи ще би трябвало да отговорят на гласоподавателите си за какво не я поддържат. Депутатът от " Демократична България " Иво Мирчев пред БАНКЕРЪ.

Управляващата коалиция се изправя пред доста съществени провокации, изискващи бързи, виновни, аргументирани и финансово обезпечени решения в обещаната от тях структурна промяна на държавното ръководство. Това би трябвало да се случи в изискванията на към момента неприет бюджет, който едвам тази седмица бе импортиран в Народното събрание. Тепърва следва разглеждането му във водещата комисия по финанси и бюджет, както и разискването му в още пет парламентарни комисии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР