За разлика от други години, тази не се спази традицията

...
За разлика от други години, тази не се спази традицията
Коментари Харесай

Бюджет 2020 беше безславно приет на второ четене

За разлика от други години, тази не се съблюдава традицията финансовият министър да каже няколко заключителни думи след приемането на бюджета.

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
След повече от 15 часа диспути и едночасово спиране поради трагичното гласоподаване на размера на партийната дотация (виж за нея тук), депутатите одобриха дефинитивно бюджета на страната за 2020 година. За разлика от предишни години обаче не беше спазена традицията министърът на финансите да каже няколко оптимистични заключителни думи, а причина евентуално бяха напрегнатите договаряния с патриотите за партийните помощи.

По проект през идната година страната ще похарчи рекордните 46.8 милиарда лева, или 36.9% от Брутният вътрешен продукт. В Бюджет 2020 още веднъж е заложен растеж (със приблизително 10%) на заплатите в администрацията, както и на учителските хонорари. Ще се налеят спомагателни пари в опазването на здравето, ще има и за малко по-високи пенсии. В нито един от тези бранш обаче няма планувана промяна.За разлика от предходните няколко, тази година бюджетът е уравновесен – т.е. страната би трябвало да похарчи толкоз, колкото събере.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предложения за 4.5 милиарда лева

Както и предишни години, Българска социалистическа партия излезе със свои различни претенции, които плануват въвеждане на диференциран Данък добавена стойност за някои артикули, както и унищожаване на единната ставка от 10% за облагане на приходите на физическите лица и заменянето й с прогресивна канара, както и данъчни отстъпки за млади фамилии.
Финансовият министър Владислав Горанов обаче съобщи, че в случай че се одобряват всички претенции на Българска социалистическа партия, дефицитът в бюджета ще се усили с 4.5 милиарда лева

От всички тези оферти на левицата обаче едно срещна поддръжка - с 5 млн. лева повече по бюджета на общественото министерство за нарастване на заплатите на обществените служащи с 15%. Предложението беше на Българска социалистическа партия като то ще засегне 4700 индивида. По думите на вносителя – депутатът Дора Янкова, междинната заплата за новак в тази сфера е малко над минималната. След като текстът беше подсилен и от ръководещите, водачът на левицата Корнелия Нинова съобщи: " Случва се нещо, което рядко виждаме в пленарна зала, откогато сме дружно. Аз желая да поздравя ръководещите от ГЕРБ и Оперативна програма за това, че демонстрираха разсъдък и поддържат предлагането на " Българска социалистическа партия за България ".

Какво още се трансформира - AirBnb, видеоконтрол в данъчните хранилища, състезанията в държавната администарция

Традиционно с преходни и заключителни разпореждания в закона за бюджета всяка година се прокарват и куп други хрумвания за промени из разнообразни закони. Тази година не прави изключение: в Закона за туризма депутатите одобриха текстовете, свързани с условията към хората, които отдават жилища и стаи за кратковременен наем през платформи като AirBnb и Booking.com. Те плануват притежателите да избират дали да категоризират или единствено да записват обектите в съответната община. Освен това те ще имат обвързване да се включат в Националния указател на местата за настаняване към Министерството на туризма и да подават в него данни за хората, които са нощували при тях като туристи. Как ще става всичко това би трябвало да бъде разказано в разпоредба, която да се одобри до 3 месеца след влизането в действие на измененията.

Юристи обаче разясниха, че в този вид признатите текстове са неразбираеми и евентуално ще би трябвало да се преправят, преди да се пристъпи към използването им.

Друг текст в преходни и заключителни разпореждания е обвързван с състезанията в държавната администрация. С концепция да се спрат политическите назначения концепцията беше конурсите за тях да се организират централизирано със особено основан тест. Представители на администрацията обаче разясняват, че на процедура този метод за асортимент на фрагменти не работел – отнемал към 3 месеца, в които читавите претенденти си намират друго работно място, също така не подсигурил и политическо въздействие.

Изненадващо ръководещите взеха решение и да има видеоконтрол във всички данъчни хранилища. И то седмици, откакто обясняваха, че ще изключат цигарите и алкохола и ще пробват пилотно единствено с най-рисковия бранш - горива.

Общата годишна квота за ваучерите за храна се усилва с 30 млн. лева до 350 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР