За ръководител на Централната избирателна комисия (ЦИК) се спряга името

...
За ръководител на Централната избирателна комисия (ЦИК) се спряга името
Коментари Харесай

Спрягат името на говорителката на ЦИК за неин председател

За началник на Централната изборна комисия (ЦИК) се спряга името на някогашната говорителка на структурата , оповестява. В 14 ч президентът е свикал политическите сили на съвещания за новата комисия. Според разпределението на квотите в нея ГЕРБ ще има 4-ма членове, а “Има подобен народ ”, Демократична България и “Изправи се! Мутри вън! ” - общо 6. Вече са се договорили за ръководител и той ще е от Има Такъв Народ , предвижда през вчерашния ден Бойко Борисов.
Иначе министър председателят в оставка и водач на ГЕРБ бе безапелационен: “Естествено, че ръководител на ЦИК би трябвало да се излъчи от първата политическа мощ. Това сочи демокрацията. Ние сме с най-вече - 4 индивида ”. “ Залагам 5 лв., че идващият ръководител на ЦИК ще бъде Камелия Нейкова , зам.-министър на защитата при Николай Цонев и член на ЦИК от Българска социалистическа партия. Тя ще бъде препоръчана от “Има подобен народ ” и ще бъде подкрепена от новата коалиция. Ако съм познал, то цялата процедура по “обсъждане и показване ” при президента Румен Радев ще е един голям фарс ”, написа в това време в във Facebooк депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.
 Камелия Нейкова: Следващият състав на ЦИК ще се оправи Камелия Нейкова: Следващият състав на ЦИК ще се оправи
" Следващият състав на ЦИК ще се оправи. През последните години в състава на Централната изборна комисия (ЦИК) има последователност, прочие..
Неофициално пред “24 часа ” от още две партии показаха името на Нейкова за нов началник. Тя беше представител на предходния състав на ЦИК дружно с сегашния началник на комисията Александър Андреев - тогава и той от квотата на Българска социалистическа партия, а по-късно определен за ръководител по предложение на ГЕРБ след подадената оставка от Стефка Стоева през август 2020 година В сегашния състав на комисията Нейкова не е член.
51-годишната юристка бе зам.-министър на защитата в интервала 2008 година - 2009 година при Николай Цонев.  После стана зам.-председател на учредената от него партия “Нова опция ”. Още една доста дейна дама с опит в делата на комисията - председателката на публичния съвет към ЦИК , сигурно влиза , написа изданието. Тя бе оповестена като претендент от Мая Манолова. Човек с опит, честен, с експертиза, юрист с положително име, с близо 30-годишна процедура, стимулира избора Манолова. И изрази неразбиране за какво другите партии крият претендентите си до последно.
Припомняме, че разпределението в понижената от 20 на 15 членове ЦИК става по нови правила, одобрени в понеделник с декрет на президента. Той поема и консултациите с партиите, на които те ще предложат управление и членове. Квотите са разпределени по метода на най-големия излишък - така наречен система Хеър-Ниймаер. 4-ма ще са на ГЕРБ, 3 за Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, по 2 за Движение за права и свободи и “Демократична България ”, и един за “Изправи се! Мутри вън! ”. Ако партиите обаче не се спогодят кой да оглави комисията, началник ще се избере посредством чоп. " Вземат една сфера и стартират джуркането и на който му се падне да е ръководител, става. Дотам я докараха. Страхотно изборно законодателство - с топчета да дефинираме началник на ЦИК ”, възмути се Борисов през вчерашния ден. Той изясни, че членовете на ГЕРБ ще се изберат от партията, само че не уточни имената.
Очаква се местата си да запазят досегашни представители на ГЕРБ отпред с ръководителя Андреев. Българска социалистическа партия пък утвърди претендентите си на съвещание на Изпълнителното бюро през вчерашния ден. Емил Войнов е повдигнат за зам.-шеф, а за членове Цветанка Георгиева и Силвия Стойчева, и тримата от досегашната комисия. Войнов бе началник на алена ЦИК за директния избор на Корнелия Нинова за водач на Българска социалистическа партия. Преди вота на 4 април бе упрекнат от ГЕРБ, че той прокарал усложняването на изборните протоколи.
 Нейкова: Нов състав на ЦИК не би трябвало да има проблеми за евроизборите Нейкова: Нов състав на ЦИК не би трябвало да има проблеми за евроизборите
Централната изборна комисия (ЦИК) интензивно работи за провеждането на евроизборите през май по настоящия Изборен кодекс. Мандатът из...
От “Демократична България ” пък избирали сред 5-6 имена. До късно нощес не бяха ясни двамата утвърдени. Вчера на постоянен съвет се събраха и Движение за права и свободи. Партийци отхвърлиха да назоват кого ще повдигнат, само че се чака това да са двамата досегашни членове от тяхната квота - секретарят на ЦИК Севинч Чолакова и Ерхан Чаушев.
Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще се проведат на 11 юли. Тази дата се оформя като най-близката, до която могат да се спазят всички законови периоди. Днес президентът Румен Радев чака сутринта на “Дондуков ” 2 Българска социалистическа партия, на които ще връчи третия и финален мандат за сформиране на кабинет от това Народно заседание. Те незабавно ще му го върнат, както направиха по-рано ГЕРБ и “Има подобен народ ”. Така 45-ият парламент ще стане първият в новата ни история, който не съумя да излъчи държавно управление. След като и Българска социалистическа партия върне мандата, Радев е задължен да назначи длъжностен кабинет. С един и същи декрет президентът разпуска Народното събрание и оповестява датата на изборите, които наложително са най-късно до два месеца. В конституцията обаче няма съответен период, в който той би трябвало да го направи.
ЦИК, която президентът занапред ще назначава, би трябвало да изготви хронограма за изборите, а пък тя е за интервал от 60 дни , т.е. броенете стартира от конституирането на новата комисия. По одобрените правила за избор на новата ЦИК би трябвало да мине чуване на претендентите - най-вероятно в петък, което значи, че Радев може да излезе с указа си най-рано същия ден или да разгласи по кое време ще са изборите в понеделник. Ако обаче има сделка Народното събрание първо да гласоподава закриване на специфичния съд и прокуратура, ще му би трябвало още най-малко седмица живот. В дневния ред на Народно събрание за през днешния ден няма такава точка. Сред партийци се носеше и мълвата за избор на 4 юли , само че тогава няма по какъв начин да се съблюдава хронограмата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР