За причинителя и нивото на опасност на новия коронавирус от

...
За причинителя и нивото на опасност на новия коронавирус от
Коментари Харесай

Вирусът от Китай донесе поне $180 млрд. загуби по борсите в Европа

За причинителя и равнището на заплаха на новия ковид от Китай се знае прекомерно малко, само че опасенията на вложителите заличиха през днешния ден над 2% от цената на компании, търгувани по европейските фондови тържища. Тенденцията продължи и на американските пазари, а цената на петрола се намали с близо 2% до равнището от преди 3 месеца.

След като втората по света стопанска система в света стартира да постанова фрапантни ограничения, засягащи пътуванията, туризма, извършването на покупки и други Над 97% от акциите в STOXX 600 минаха в зоната на поевтиняването, като общият размер на понижената капитализация на този европейски показател бе към 180 милиарда $, заяви " Ройтерс ".

Най-тежък бе ударът по компании от бранша на първокласните артикули, самолетните компании и хотелиерския бизнес. От експлоадирането на здравната рецесия в Китай европейските разкош компании се обезцениха с над 50 милиарда $.

Германският показател DAX слезе с съвсем 3%, а френският CAC завърши с най-лошите резултати от 4 месеца насам поради поевтиняването с близо 3.6% на имена като LVMH, Christian Dior, Hermes и Kering, притежателят на Gucci. С сред 2.5% и 4.8% се обезцениха Burberry Group Plc, Moncler SpA и швейцарските производители на часовници Swatch and Richemont.

Основната причина е резултатът, който китайските клиенти имат през днешния ден върху пазара за първокласни артикули. По калкулации на компанията Bernstein, в случай че при предходната зараза от SARS през 2002-2003 година делът им е бил 2%, то през 2019 година е достигнал 35%.

Транспортни ограничавания и блокади засягат в Китай над 150 милиона души, жертвите в страната надвишиха 80, а казусът на инфектираните скочи с към 30% единствено за ден. Пазарът чака повече изясненост за обстановката след седмица-две и в случай че няма доста смъртни случаи и ситуацията се стабилизира до един месец, пазарите ще се върнат към по-нормална търговия, счита анализатор, представен от " Ройтерс ".

Най-лошите си дни на тържищата от много време насам претърпяха Air France, Lufthansa, круизния оператор Carnival Corp, хотелиерската група Accor.

Петролът вид Брент (Brent) поевтиня с 1.77 $ до 58.92 $ за барел, а американският лек нефт изгуби 1.51 $ до равнище от 52.68 $. И в двата случая цените се намалиха с близо 3% до равнища от октомври 2019 година

Саудитска Арабия незабавно реагира с изказване, че ОПЕК може да реагира на измененията в търсенето. Водят се предварителни диалози в групата, както и в клуба ОПЕК+ за удължение на сегашните понижени квоти за рандеман и след март 2020 година Но принц Абделазиз бин Салман ал Сауд, министър на енергетиката на кралството, съобщи, че е убеден, че новиятвирус ще бъде подложен под надзор.

" Пазарите се движат главно от психически фактори и от извънредно отрицателни настройки на някои пазарни играчи, без значение че вирусът има доста стеснен резултат върху търсенето на нефт в световен проект ", съобщи министърът.

От напрежението сред Съединени американски щати и Иран при започване на годинат азаради ликвидирането на ген. Касем Солеймани, както и след началото на блокадата на петролния експорт на Либия до момента цените на петрола са се намалили с съвсем 25%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР