За прекратяване на делото, заведено срещу председателя на Българския фармацевтичен

...
За прекратяване на делото, заведено срещу председателя на Българския фармацевтичен
Коментари Харесай

Спиране на делото срещу проф. Асена Стоименова искат от Фармацевтичния съюз

За преустановяване на делото, заведено против ръководителя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова, приканват от самата организация, представени от " 24 часа ".

Искането е отправено в отворено писмо, изпратено до прокуратурата, до Министерския съвет, до омбудсмана и до Министерството на здравеопазването.

Припомняме, проф. Стоименова беше упрекната за основаване на подправена паника, потвърждавайки в изявленията, че е вероятен дефицит на медикаменти при започване на изключителното състояние, когато мнозина се пробваха да се запасят и с медикаменти.

В писмото от Фармацевтичния съюз се акцентира, че подобен дефицит на медикаменти е потвърден от актовете на способените органи и от формалните изказвания на български и интернационалните организации, които дават отговор за контрола на разпространяването на медикаментите.

В текста са представени и заповеди от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев за възбрана на експорт на някои медикаменти поради вероятен дефицит на българския пазар, както и писма от Изпълнителната организация по медикаменти до министъра на опазването на здравето, в които се показва евентуален дефицит в България поради индустриални аргументи, прекъсване на вноса на територията на Европейски Съюз, нараснало търсене и повишен успореден експорт.

Възможният, а и действителният дефицит на медикаменти в страната за някои лекарства, е доказан с актовете на министъра на опазването на здравето и писмата от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ). Изказванията на проф. Стоименова са след датата на сформиране на писмата на ИАЛ и се явяват потвърдени все още на изнасянето на информацията пред обществото. Те не могат да се квалифицират като неистинен или подправени, допълват още от БФС.

Продължаването на наказателното гонене е безпричинно и би повдигнало въпроси каква е задачата му, както и по каква причина не са повдигнати обвинявания на представители на институциите на Европейски Съюз, на министъра на опазването на здравето и на представители на ИАЛ за идентични по наличие изказвания, пишат от Фармацевтичния съюз.

Припомняме, на 10 април стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинявания на шефа на Българския фармацевтичен съюз поради неоснователни изказвания за предстояща липса на медикаменти. Обвинението за всяване на суматоха бе на база на изявление на проф. Стоименова.

След това от Националната пациентска организация показаха загрижеността си към обвиняванията против Стоименова.

Според юрист Михаил Екимджиев обвиняването против нея нямало да мине в съда.

Междувременно от Фармацевтичния съюз сезираха Европарламента за обвиняването против своя ръководител.

На 22 април Софийският областен съд анулира паричната гаранция в размер на 20 000 лв. на шефа на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР