За пръв път тази година в края на юни се

...
За пръв път тази година в края на юни се
Коментари Харесай

Спад на обявите за работа в края на юни

За пръв път тази година в края на юни се регистрира спад от 8 на 100 на обявите за работа във водещите уеб сайтове в страната. Това демонстрира ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт " Джобтайгър " (JobTiger).

От началото на годината броят на обявите непрекъснато нарастваше, само че през миналия месец отчитаме близо 5000 оферти по-малко по отношение на месец май, оповестиха от компанията. 

Според специалистите обаче това не е мотив за терзания, тъй като се намираме във ваканционните летни месеци, в които предлагането и търсенето на работа обичайно са в по-малки размери. 

Броят на дейните оферти в края на месец юни е малко над 52 000 и са с 4 на 100 повече от същия интервал през 2021 г. 

Спад на обявите се следи в съвсем всички браншове. Изключение вършат " Здравеопазване и фармация " и " Строителство ", в които обявите са се нараснали надлежно с 16 на 100 и 2 на 100.

Основна причина за по-големия брой разгласи в здравния бранш е съществуването на оферти за медицински личен състав за позиции в чужбина. 

 istock istock
След непрекъснатия растеж на предложенията през последните 4 месеца в бранша " Хотелиерство и ресторантьорство ", през юни те стартират да понижават. Това е секторът с максимален спад на обявите от цели 22 на 100, след него се подрежда секторът " Търговия и продажби " със спад от 11 на 100, регистрират още от компанията. 

По-малък брой разгласи има и в секторите " Маркетинг и реклама " (-9 на сто), " Счетоводство, одит, финанси " (-8,7 на сто), ИТ (-6 на сто), " Административни и обслужващи действия " (3,2 на сто), " Логистика и превоз " (-3 на сто) и " Производство " (-0,5 на сто).

Дялово систематизиране

В дяловото систематизиране на обявите преди всичко е секторът " Търговия и продажби " с 21 % дял, следван от секторите " Хотелиерство и ресторантьорство " (17 на сто), " Производство " (15 на сто), ИТ (13 на сто).

След тях се подреждат секторите " Административни и обслужващи действия " (10 на сто), " Логистика и превоз " (9 на сто), " Строителство " (5 на сто), " Счетоводство, одит, финанси " (4,4 на сто), " Здравеопазване и фармация " (3,9 на сто), " Маркетинг и реклама " (3 на сто) и " Изкуство " (1 на сто).

 istock istock
Работа от у дома

Според разбора броят на предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа в края на месец юни са намалели с 8 на 100 по отношение на месец май. Те са малко над 5500 за страната или 12,4 на 100 от общия брой разгласи.

Половината от тези оферти (50 на сто) са в секторa " ИТ ", следвани от " Административни и обслужващи действия " (15 на сто), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (14 на сто) и " Търговия и продажби " (4 на сто).

Предлагане по градове

Броят на обявите във водещите регионални градове също е намалял с 8 на 100 през месец юни. Спад на обявите има във всеки регионален град: София (-6 на сто), Пловдив (-9 на сто), Варна (-9 на сто), Бургас (-15 на сто), Русе (-6 на сто) и Стара Загора (-11 на сто).

Като дялово систематизиране предложенията във водещите регионални градове заемат 72 на 100 от всички разгласи. Разпределението във всеки от тези градове е както следва: София (44 на сто), Пловдив (10 на сто), Варна (9 на сто), Бургас (4 на сто), Русе (3 на сто) и Стара Загора (2 на сто).

Обяви, подобаващи за бежанци

Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци през юни е малко над 2900 (7 на 100 дял от всички обяви), като броят им е с 8 на 100 по-малко от предходния месец. Една трета от тези оферти са в бранш " Хотелиерство и ресторантьорство " (30 на сто), като доминират и в секторите " Търговия и продажби " (18 на сто), " Производство " (15 на сто) и " ИТ " (13 на сто).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР