За пръв път през 2019 г. Световният ден за безопасност

...
За пръв път през 2019 г. Световният ден за безопасност
Коментари Харесай

Отбелязваме Световният ден за безопасност на храните

За пръв път през 2019 година Световният ден за сигурност на храните се отбелязва на днешната дата, 7-ми юни. На общо заседание на Организацията на обединените народи през декември 2018г., този ден е определен за Ден на хранителната сигурност с мотото „ Безопасността на храните е работа на всеки “.

Световната здравна организация (СЗО), в съдействие с Организацията за храни и земеделие на Организация на обединените нации подкрепя страните членки на организацията в усилието да отбележат Световния ден на сигурността на храните през 2019 година и в идните години.

Достъпът до задоволително количество безвредни храни с висока хранителна стойност е ключът към поддържането на първокласен живот и промоцията на положителното здраве. Заболяванията, провокирани от храни, въздействат отрицателно на социоикономическото развиване, натоварвайки здравните системи и локалните стопански системи, туризма и търговията.

При регистрирани 600 милиона случая на болести, провокирани от храни годишно или съвсем 1 на 10 души, който се разболява след консумация на инфектирана храна, въпросът за сигурността на храните е главен в поддържането на здравето на популацията в международен мащаб. При децата под 5-годишна възраст, 40% попадат в групата на заболелите от рискова храна, което се равнява на 125 000 смъртни случая годишно.

Безопасността на храните е водеща за постигането на някои от задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване и би трябвало да е споделена отговорност сред държавните управления, производителите и потребителите. Всеки има своята роля по веригата „ от фермата до вилицата “, с цел да се обезпечи потреблението на безвредна храна, която не носи вреди за здравето. Чрез Световния ден за сигурността на храните СЗО поставя изпитание хранителната сигурност да стане неизменима полезност за обществото и да се понижи бремето на болесттите, провокирани от храна в международен мащаб.

Безопасността на храните е споделена отговорност сред държавните управления, производителите и потребителите. Всеки би трябвало да играе роля от фермата до трапезата, с цел да подсигурява, че храната, която консумираме, е безвредна и няма да аргументи вреди на здравето ни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР