За пръв път парламентарно представените партии имат повече разходи, отколкото

...
За пръв път парламентарно представените партии имат повече разходи, отколкото
Коментари Харесай

За пръв път - партиите в парламента харчат повече, отколкото печелят

За пръв път парламентарно показаните партии имат повече разноски, в сравнение с доходи. Причината – понижението на дотацията (8 лева на глас) и връщане на надвзети дотации, плюс харчене за предизборни акции (евроизборите и локалните избори). Земеделски съюз „ Александър Стамобилийски ” не е върнала и лев дотация, а би трябвало да върне 60 000 лв.. Това съобщи ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков пред bTV.
Повишават се приходите от дарения – да вземем за пример при Българска социалистическа партия има тройно нарастване на годишна база, сподели още Цветков. Става въпрос за над 900 000 лв. дарения за 2019 година за алените – по-точно над 950 000 лв.. От тях обаче 433 000 лева са дарени „ под изискване ”.
Иначе като членски импорт Българска социалистическа партия събира 1,145 млн. лв., а дотацията на алените е 5,394 млн. лв.. Общо приходите са 7,802 млн. лв., а разноските са съвсем двойно повече – 13,829 млн. лв..
За съпоставяне, ГЕРБ има единствено 8 000 лв. подаяние, от едно физическо лице и то не е под изискване. Членският импорт е в размер на 568 000 лв., а дотацията е 8,432 млн. лв.. Разходите обаче са цели 13,555 млн. лв.
Цветков видя проблем и при Национална агенция за приходите – в определянето на екипи от инспектори за инспекции. Там повода за казуса е, че трябвало да има инцидентен асортимент, като разпределението на каузи в съда, само че това не се случва. Съответно, Цветков се усъмни, че може да има „ всевъзможни злоупотреби ”.
Още: " 14 партии не подадоха доклада си за 2019 година "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР