За пръв път бюджетът, който внасяме, стъпва на реални данни,

...
За пръв път бюджетът, който внасяме, стъпва на реални данни,
Коментари Харесай

Асен Василев за Бюджет 2022 г. – бил социален и за първи път стъпил на реални отчетни данни

„ За пръв път бюджетът, който внасяме, стъпва на действителни данни, а не на планирани “, съобщи в изявление за Българска национална телевизия финансовият министър Асен Василев.

„ Растежът е 4,8%, инфлацията – 5-6%, дефицитът без коронавирус ограниченията е 2,5%, а с тях – 4% “.

По думите му не се чака инфлацията у нас да трансферира 10%, а да се движи в диапазона 5 - 7 до 8 на 100.

Той дефинира бъдещия бюджет като „ обществен “, тъй като в него били заложени ограничения за поддръжка в редица сфери.

Причината в средата на годината да се направи актуализация на Бюджет 2022 година била огромна част от съдружните политики би трябвало да бъдат създадени и устойностени.

В новия бюджет се отделят 1 милиарда повече за опазване на здравето и растеж на пенсиите от юли с 6,1%. Нямало да се трансформират и данъчните закони.

Мерките за бизнеса като 60-40 се резервират, а при затваряне ще се задействат още „ Запази ме плюс “ както и ограниченията за поддържане на заетостта.

Асен Василев съобщи, че би трябвало да се разшири обсега на ваучерите, които с изключение на за храна, ще могат да се употребяват за битови сметки – ток, вода, парно.

Планът за възобновяване и развиване, по който към момента се работи, най-вероятно ще бъде импортиран през март в Еврокомисията.

В новия вид България няма да построява газова централа, която ще бъде сменена с други енергийни планове. „ Това е напълно мое решение, не е взето под напън. Имаше потребност министерството на енергетиката да огледа по-детайлно какви са другите възможности. Ако в този момент построим газова централа, след 10 години може да имаме същия проблем какъвто имаме с въглищните, които в този момент би трябвало да затваряме “, сподели Василев.

На въпрос дали сме подготвени да загубим пари по проекта, финансовият министър посочи: „ Парите по проекта се дават за осъществяване на избрани промени. Ако тези дейности не се извършат, ние няма да получим тези пари “. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР