За повишеното напрежение около Тайван британското външно министерство трябваше да

...
За повишеното напрежение около Тайван британското външно министерство трябваше да
Коментари Харесай

Захарова: Британското външно министерство да потърси отговорност от САЩ за ескалацията около Тайван

За нарасналото напрежение към Тайван английското външно министерство трябваше да пита посланика на Съединени американски щати в Лондон, а не Китай, защото дейностите на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси могат да бъдат квалифицирани единствено като провокация. Това написа в четвъртък формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram.

Дипломатът обърна внимание на апела на английския външен министър Лиз Тръс към Китай " незабавно да позволи всички разлики към Тайван с мирни средства, без опасност от мощ или насила ". Захарова напомни, че английският министър е инструктирал чиновници „ да извикат китайския дипломат, с цел да изясни дейностите на страната му “.

" Ръководителят на английското външно министерство не може да се разбере. Обяснявам: Китай неведнъж е предупреждавал Вашингтон, че ще предприеме ответни ограничения, в случай че се реализира визитата на Пелоси. Ако някой бъде извикан в английското външно министерство, това би трябвало да е американският дипломат “, акцентира Заарова.

Китай организира поредност от учения по крайбрежието си през миналата седмица, до момента в който напрежението ескалира в Тайванския проток след визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе на 2-3 август. Пекин неведнъж е предупреждавал Вашингтон, че ще отмъсти, в случай че се реализира визитата на Пелоси, която заема третата по височина позиция в йерархията на държавното управление на Съединени американски щати. На 4 август китайската войска стартира огромни маневри за изстрелване на ракети в шест региона на водите на Тайван. Тези учения трябваше да приключат в неделя по обяд (07:00 московско време), само че, както заяви Министерството на защитата на КНР, те бяха удължени за неопределен срок.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР