За повечето от нас събуждането с аларма е неизбежно. Ранното

...
За повечето от нас събуждането с аларма е неизбежно. Ранното
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото, ако се будите с аларма всеки ден

За множеството от нас събуждането с тревога е неизбежно. Ранното ставане за работа много постоянно е невероятно да се случи от единствено себе си, изключително в случай че сме привикнали да си лягаме късно поради ежедневните задължения.

Събуждането с тревога обаче евентуално ви носи доста стрес. Сигурно сте забелязали по какъв начин се разтупква сърцето ви, когато чуете мощния тон на будилника или телефона си. Ако алармата ви е по-агресивна, с цел да я чувате в съня си и сигурно да се разсъните, това несъмнено носи доста стрес за мозъка и организма.

Това е изключително нездравословно, в случай че към момента сте в дълбокия етап на съня си. Ако сте заспали относително скоро, а алармата ви звънне с всичка мощ, това провокира неочакван прилив на адреналин, който шокира организма, покачва сърдечната периодичност и кръвното налягане.

Ако ви се е случвало да имате сърцетуптене заран, като чуете алармата и скочите от леглото, това е вследствие точно на напрежението, провокиран от прилива на адреналин, съгласно Bustle.

Ако сте забелязали тази странна наклонност – да се събуждате минута или две преди алармата ви, то е освен тъй като сте построили табиет за ставане, а и тъй като тялото ви се пробва да се защищити от шока, който му следва, чувайки алармата заран. Рязкото пробуждане има редица отрицателни резултати върху здравето и тялото като че ли „ знае “ това.

Какво можете да извършите, с цел да избегнете или най-малко да редуцирате събуждането наложително с тревога?

Ако не можете да избегнете събуждането с будилник или тревога, помислете най-малко за намирането на по-тих тон, който да не предизвиква внезапен скок в адреналина. Ако употребявате демодиран будилник, сменете го. Ако ползвате мощна и стряскаща тревога, сменете звука ѝ или го намалете.

Направете някои промени в спалнята си. Преди да си легнете, когато към този момент е мрачно, отдръпнете завесите. Така ще позволите на слънчевата светлина свободно да навлезе сутринта. Това ще ви помогне да се разсъните по натурален и нешокиращ метод за тялото. Ако графикът ви на пробуждане е еднакъв всеки ден, не работите на смени и не се постанова да ставате по друго време, това е един добър метод да научите тялото си да се буди единствено.

Опитайте също по този начин да си лягате по-рано. Организмът ви ще се разсъни по натурален метод, когато сте се наспали. Колкото по-рано си легнете, толкоз по-рано ще се разсъните заран. Здравословният график на заспиване и пробуждане може да се „ възпита “ и вкорени в организма. Циркадните ритми на тялото се въздействат от навиците ни денем. Затова се пробвайте да изградите здравословни привички, които да ви оказват помощ да спите по-добре и да се събуждате свежи и бодри.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР