За последните тринайсет години Хакан Фидан не оглавява Националната организация

...
За последните тринайсет години Хакан Фидан не оглавява Националната организация
Коментари Харесай

Между два свята: кой е разузнавачът Хакан Фидан, новият външен министър на Турция

За последните тринайсет години Хакан Фидан не оглавява Националната организация за разузнаване (MIT) единствено в продължение на месец. На 10 февруари 2015 година подава оставка макар настойчивите препоръки на тогавашния президент Реджеп Тайип Ердоган да не го прави:, че има късмет да е идващият външен министър на Турция.

Четири седмици по-късно той трансформира решението си и се връща на поста, като отдръпва кандидатурата си за народен представител за идващите избори. Минават още малко над осем години и той въпреки всичко ще бъде първият посланик на Турция, назначен, откакто Ердоган завоюва най-оспорвания президентски избор от 20 години.

И преди да одобри длъжността обаче, Фидан живее сред двата свята. Не дава нито едно изявление, само че ролята му в доста основни турски договаряния, дружно с високото доверие на Ердоган към него, притеглят вниманието на турците.

Преговори с ПКК, " жертва " на Гюлен

Още в първите си години на власт Ердоган подхвана така наречен кюрдско отваряне - опит за затваряне на раните сред турци и кюрди, който вървеше ръка за ръка с разговор с оповестената в Турция и на запад за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), чийто спор с страната бе предизвикал гибелта на десетки хиляди.

В този развой 55-годишният Фидан, чийто татко е кюрд, се трансформира в едно от лицата на разговора. През 2009 година участваше в договарянията с ПКК като специфичен представител на тогавашния министър председател Ердоган. Заради тях не просто си навлече рецензии: бе свикан на разпит поради " връзки с тероризма ". Това стана в миг, когато към този момент бе началник на MIT (2012 г.) и когато живеещият в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен към този момент бе почнал разрива с Ердоган, а имаше доста въздействие в съдилищата. Фидан отхвърли да се яви и с решението си не просто извади на показ разликите сред Ердоган и Гюлен и войната на институциите, които отприщи; дейностите му доведоха до закон, разширил пълномощията на MIT.

 Разузнавач за външен министър и други изненади в новото турско държавно управление Разузнавач за външен министър и други изненади в новото турско държавно управление

Няколко години по-късно MIT пое основни задания в преследването на " гюленисти " след неуспелия опит за прелом, свързван от Анкара с мрежата на Гюлен. Някои от тях MIT съумя да върне със задгранични интервенции (включително на Балканите, в Косово).

Известна е и дейната роля на MIT, под негово управление, в организирането на турските интервенции в Сирия, където Анкара взе на прицел организации, които свързва с ПКК.

От Израел до Съединени американски щати и Русия

Началото на мандата му беляза смяна в обичайните партньорства, да вземем за пример с повече взаимоотношения с Иран по въпросите на сигурността. Независимо от това ролята му бе основна в напъните за разведряване сред Турция и Израел след сложното минало десетилетие в връзките им.

И в други случаи Фидан изглеждаше като свързващо звено: Анкара бе медиатор на диалози сред шефовете на службите на Съединени американски щати и Русия предходната година, след месеци война в Украйна. Фидан придружаваше Мевлют Чавушоглу, досегашния външен министър на Турция, на някои пътувания, да вземем за пример до Съединени американски щати и Русия. Пътуваше обаче и самичък: отиде до Либия дни откакто американският му сътрудник бе там, при започване на годината (важно за Турция, която взе страната на държавното управление в Триполи във войната и му оказваше и военна подкрепа). Като част от същото пътешестване посети водача на Судан Абдел Фатах ал Бурхан.
Журналистът Гюней Йълдъз, работил за турската редакция на Би Би Си и редица авторитетни интернационалните медии, MIT " невидимата ръка, която движи турските световни дейности ". " Всички, с които ксъм разговарял, са признавали, интелекта и стратегическите триумфи на Фидан ", а назначението му на поста сочи, че Ердоган търси умел кадър в сложни времена за турската външна политика: войната в Украйна и сложното разведряване в Близкия изток, в това число със Сирия.
Отвореността му за разговор и (въпреки критиките) положителните връзки на запад подтикнаха някои анализатори да изразят упованието, че идването му на поста ще форсира турското " да " за кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

 Турция и Швеция ще обсъдят шведската кандидатура за НАТО идната седмица Турция и Швеция ще обсъдят шведската кандидатура за НАТО идната седмица
Нещо повече от шпиопин

Роденият в Анкара Фидан приключва военно учебно заведение, по-късно - и мениджмънт и политология в Мериленд, става лекар по интернационалните връзки в " Билкент ", където и преподава.

Кариерата му в обществената администрация стартира непосредствено от управлението на организацията за интернационално съдействие TIKA сред 2003 и 2007 година След това става заместник-секретар и специфичен делегат на премиера.

Три години по-късно, през 2010 година, застава отпред на MIT. Той идва с прочут разузнавател опит на тази позиция, защото служи в командването за разузнаване и интервенции към Силите за бързо реагиране на НАТО в Германия сред 1986 и 2001 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР