За последните 7 години шумът от автомобили, индустрията, железопътния и

...
За последните 7 години шумът от автомобили, индустрията, железопътния и
Коментари Харесай

Повече от половината жители на София са изложени на шум над допустимите нива

За последните 7 години шумът от коли, промишлеността, железопътния и въздушния превоз в София са намалели. Въпреки това повече от половината поданици на града са изложени на равнища на звук над допустимото, като стойностите са съвсем идентични денем и през нощта.

От отчет на зам.-кметът Йоана Христова, който ще бъде гласуван на съвещанието на общинския съвет в четвъртък, се схваща, че ограниченията за общината за справяне със шумовото замърсяване са дали резултат, като през 2009 година, на него са били изложени 73% от жителите. През 2017 година процентът е 56%. През нощта (между 23:00 и 07:00 часа) стойностите са сходни - 72% за 2009 година и 57% през 2017 година Автомобилите са главният извършител на звук, се споделя в отчета.

Мерките, които общината е вземала против шума са идентични с тези, които ползва и за ограничението на замърсителите на въздуха - строителството на метро, ринговите булеварди към града, развиване на велоалеите, възобновяване на градския превоз.

На съвещанието в четвъртък общинските съветници ще отчетат резултатите от ограниченията, ще гласоподават актуализирането на " шумовата карта " на София, като с този развой ще стартира и основаването на нови ограничения за оправянето с казуса.

Наредбата се завръща

През идващия месец комисиите на общинския съвет ще стартират да разискват наредбата за публичния ред в столицата. Тя беше показана в края на предходната година и стана известна с плануваните наказания за приложимост на алкохол по улици, тротоари, площади, градинки и паркове, което води до нарушение на публичния ред.

Те беше подложена на публично разискване през октомври, като постъпилите в общината оферти са в размер от 150 страници. От тогава до момента те се преглеждат от специалисти към общината, които ги съгласуват и преглеждат за съгласуемост със законодателството.

Първоначалните текстове предвиждаха и възбрана за насърчаване на комерсиална активност след 22 часа в здания, които са в режим на етажна благосъстоятелност. Поеха се и задължения за въвеждане на регламенти за " дразнители ", като ромските сватби, климатиците и хладилниците пред магазините за алкохол и хранителни артикули.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР