За последната седмица на територията на страната са възникнали над

...
За последната седмица на територията на страната са възникнали над
Коментари Харесай

По 200 пожара на ден избухват у нас

За последната седмица на територията на страната са зародили над 1200 пожара, което прави към 200 дневно, регистрира гл. комисар Николай Николов, шеф на пожарната. През летния сезон 300 от пожарите са били горски, а 33 - на сметища. Основна причина за тях е човешката интервенция при селскостопанска работа, палене на огън на неразрешени места, невнимателно потребление на запалими източници. Високите температури през сезона и засушаването са другите две обичайни за сезона аргументи за пожарите.

Най-сериозно остава ситуацията на сметището в Свищов. Заради мощния вятър през вчерашния ден то се възпламени за трети път. За да се оправят с бедствената обстановка, са мобилизирани хора и техника от 5 общини. Предстои сметището да бъде засипано с десетки тонове пръст. Въпреки че сметоизвозването на мястото е прекъснато през 2017 година, се оказва, че теренът се е употребявал като нерегламентирано бунище и по-късно. Затова и през годините то се е разраснало двойно.

Вчера обгазена бе вилната зона в местността Ненова шатра, където има над 40 къщи. Когато вятърът е към нас, затваряме прозорци, всичко, влизаме вътре и чакаме да тръгне вятърът наопаки, изясняват пострадалите.

ДУМА напомня, че в понеделник община Свищов разгласи бедствено състояние, откакто тлеещото бунище за повторно избухна в пламъци. Пожарът на остарялото бунище край Свищов стартира в сряда и обхвана 50 декара. През почивните дни тлеещото хранилище обгази града. Има подозрения за тенденциозен палеж.

Вчера следобяд още веднъж пламна и гората над Реброво. Спешно се търсеха дорбоволци да гасят огъня. Пламъците са обхванали сухи трети и дървета.

Собственикът на компанията, която ръководи депото за боклуци, запалили се под Автомагистрала " Струма " край Дупница, към този момент е обвинен за закононарушение срещу околната среда поради позволена небрежност при активността на компанията и за запалване и заличаване по несъобразителност на непознато имущество. Отсечката край Дупница към момента е затворена. Не е ясно и какъв брой ще коства ремонтът на вредите върху мостовото оборудване.

Статистиката демонстрира още, че от началото на годината са премахнати над 25 000 пожара, избавени са 450 човешки живота.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР