За последната година Министерството на регионалното развитие и благоустройството предприе

...
За последната година Министерството на регионалното развитие и благоустройството предприе
Коментари Харесай

Валентин Йовев: Изготвя се нов социално-икономически анализ на районите, който ще се използва за подготовка на бъдещите планови и стратегически документи

За последната година Министерството на районното развиване и благоустройството предприе решителни ограничения за усилване ролята на районната политика като хоризонтална мярка, която да предопределя секторните политики, с цел да имат те съответна ангажираност за развиването на регионите, възстановяване и синхронизиране на ръководството на районното развиване и интензивно включване на социално-икономическия им капацитет. Това съобщи заместник-министър Валентин Йовев при присъединяване си в панела на тематика „ Регионално развиване и стопански клъстери в България “ на Пловдивския стопански конгрес.

Зам.-министър Йовев означи, че за превъзмогването на проблематичните области в районното развиване е направена и одобрена пътна карта за нови подходи. Той подчертава, че е необходим по-устойчив териториален обсег на регионите от равнище 2 във времето, с цел да бъдат те мощни, витални и устойчиви.

„ Министерство на регионалното развитие създаде три разновидността за нов териториален обсег на регионите от равнище 2 в България, които бяха предоставени за необятно публично разискване на национално и районно равнище. Предстои и смяна на законодателството, която ще докара до промени в главните законови и подзаконови актове, свързани с провеждането на районната политика със стратегическите и планови документи за районно развитие”, сподели инж. Йовев. Той добави, че се работи и по правенето на социално-икономически разбор на регионите в страната, който да бъде употребен за подготовка на бъдещите планови и стратегически документи.

„ Всички тези стъпки са част от използването на нов модел за районната политика, който да трансформира регионите от равнище две от статистически в настоящи структурни единици, с повишен и развъртян потенциал за използване на националната политика за районно развитие”, акцентира заместник-регионалният министър.

По думите му държавната политика за районно развиване би трябвало да основава условия за уравновесено и стабилно интегрирано развиване на регионите и общините, ориентирана към понижаване на междурегионалните и вътрешнорегионалните разлики в икономическото, общественото и териториалното развиване. Така ще се обезпечат условия за интензивен стопански напредък и високо равнище на претовареност на популацията.

Според анализите, без значение от настъпилите забележими промени в регионите от равнище 2 по повод положението на просветителната, здравната и културната инфраструктура, развиването на туристическите атракции, построените автомагистрали, подобряването на положението на някои прави от районната пътна инфраструктура, вложенията за интегрираното развиване на градовете и подобряването на качеството на градската среда, към момента не са достигнати нужните темпове и през последните години се следят все по-големи вътрешнорегионални и междурегионални разлики.

„ Комплексният интегриран темперамент на политиката за районно развиване и нейното голямо значение за българските райони постанова приемането на съответни и целенасочени взаимни дейности на всички равнища на централната власт, на локалното самоуправление и на неправителствения бранш за ефикасното й провеждане”, сподели още инж. Йовев.

„ Водени са диалози с няколко компании, които имат интерес за приемане на концесия на тунела под Шипка”, сподели заместник-министърът в отговор на въпрос на участници във форума, които подчертаха, че с построяването на оборудването ще се основат по-добри условия за развиване на Южна България и Област Пловдив. Инж. Йовев посочи, че тунелът е единствено част от плана за връзка сред Северна и Южна България без превъзмогване на Старопланински проходи.

Другият значим сектор от него – обходният път на Габрово е пред довеждане докрай. В напреднала фаза са и плановете за обходните пътища на Казанлък и Шипка, изясни заместник-министърът. Според него построяването на тунела няма проблем от техническа позиция, само че за страната ще е по-трудно в случай че го строи единствено с бюджетни средства. По думите му въвеждането на тол системата ще генерира повече средства, които могат да разрешат плана да се приключи в бъдеще с пари от бюджета. По отношение на Автомагистрала „ Струма”, която също е значима за бизнеса в Южна България, зам.-министър Йовев разяснява, че не престават дейностите по издаване на нужните документи и разрешителни, предхождащи градежа на трасето сред Кресна и Сандански, което само не е построено или в развой на деен градеж. „ С бизнеса мислим и работим в една посока, без разлики във връзка с инфраструктурата, като съществена причина за развитие”, сподели Йовев.

„ Работим и за въвеждане на децентрализация, като мярка за разтоварване на централната администрация от някои действия. Тя ще е от изгода при ситуирането на новите стопански зони, които ще се построяват по места, сподели още заместник-министърът в отговор на въпроси от участници в срещата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР