За поредна година Центърът за азербайджански език и култура към

...
За поредна година Центърът за азербайджански език и култура към
Коментари Харесай

Историческите страници на Азербайджан на 12-ия международен франкофонски фестивал "Солей"

За поредна година Центърът за азербайджански език и просвета към Софийския университет " Св. Климент Охридски " взима присъединяване в Международния франкофонски фестивал “Солей ”. 12-тото издание на фестивала " Солей ", с което се означават 30 години от участието на България в Международната организация на франкофонията, се организира под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.



Тази година Азербайджан е показан с галерия на фотографии под наслов " Исторически страници на Азербайджан: 105 години от основаването на Азербайджанска демократична република ", която е изложена в Музейния център в Стария град в Созопол.

На откриването, което се състоя на 6 юни, госпожа Александрина Исайлова, шеф на фестивала, означи, че българите малко знаят за Азербайджан и неговата история и просвета, а показаната галерия ще даде опция те да допрян до някои исторически страници на тази страна с богата и антична история.



Директорът на Центъра София Шигаева-Митреска показва изложените фотографии, обхващащи интервал от 1918 година до 1920 г, и споделя за основаването на Азербайджанската демократична република (АДР), първа демократична световна парламентарна република в ислямския и тюркския свят, както и че пътят към построяването на страна стартира с показаната на галерия декларация за самостоятелност, която изиграва съществена роля за установяването на национални държавни обичаи в Азербайджан, която е една от първите страни в света, предоставила на дамите изборно право. Г-жа Шигаева-Митреска уточни, че значимата роля в дипломатическите връзки на млада република изиграва парламентарната делегация на АДР, която отива на Парижката мирна конференция с главната цел да получи интернационално самопризнание.

Тя посочи, че измежду бележити дати тази година е 10 години от основаването на Азербайджанския център в Софийски университет и 100-годишнината от раждането на общонационалния водач на Азербайджан Гейдар Алиев, който продължава традициите на АДР и с помощта на който актуалния Азербайджан реализира огромни триумфи както в районен, по този начин и в международен мащаб.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР