За поредна година обедини милиони хора по света. Най-мащабната международна

...
За поредна година обедини милиони хора по света. Най-мащабната международна
Коментари Харесай

Часът на Земята на WWF обедини хиляди хора у нас в името на природата

За поредна година сплоти милиони хора по света. Най-мащабната интернационална самодейност, отдадена на опазването на планетата, за 15-и следващ път се организира и у нас, с помощта на WWF България. Възрастни и деца се забавляваха, включвайки се в първото събитие онлайн за Часа на Земята от началото на пандемията.

„ За първи път от две години насам Часът на Земята се организира онлайн. За нас това е извънредно значимо, тъй като ни дава опция да застанем един до друг с нашите съидейници – освен пред екраните, само че и физически, да споделяме един с различен своите хрумвания и дружно да се стремим към тяхното осъществяване. За страдание, моментът е извънредно сложен, както за нас хората, по този начин и за природата. Продължаващите военни дейности в Украйна нанасят съществени вреди върху околната среда, които ще се демонстрират дълго след края на боевете. А това, уви, ще засегне всички нас “, предизвестява Веселина Кавръкова, изпълнителен шеф на WWF България.
С апел за мир
Изпращайки мощно обръщение за мир, поданици и посетители на София сглобиха красива мозайка от капачки във формата на планетата Земя, предоставена от WWF и техните сътрудници от Център АЛОС и учебно заведение ПГИИ “Проф. Н. Райнов ". Не липсваха искащи да слагат персонално своята капачка в мозаечното пано, показвайки алегорично своята съпричастност към бъдещето на нашия общ дом Земята. Материалите бяха изплатени от „ Капачки за бъдеще “, а всички, които останаха неизползвани, бяха върнати назад, с цел да се употребяват за идеите на благотворителната организация. Завършената арт апаратура ще бъде изложена на публично място в столицата.
Изгасихме светлините за 15-а поредна година
По традиция, датираща от 2008 година, през последната събота на март милиони хора от целия свят изгасят осветлението в домовете си тъкмо в 20:30 за един час, отправяйки апел за стабилно и отговорно бъдеще. Знакови здания на планетата и тази година притъмниха фасадите си в символ на взаимност с природата. Редица обществени здания и монументи на културата у нас също се включиха в акцията като потънаха в мрак за 60 минути. Сред тях бяха: Храм-паметника „ Св. Александър Невски “, Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, статуята „ Св. София “, Националната и Градската художествени галерии, Археологическия музей, паметника на Васил Левски на площад „ Васил Левски “ и доста други. А редица светофари в центъра на столицата светеха със зелени сърца през целия ден.
Часът на Земята под формата на изкуство
Националният природонаучен музей при Българска академия на науките, Столична община и фотографът Димитър Караниколов също поддържаха Часа на Земята с тематичната фотоизложбата „ Природен калейдоскоп “. Кадрите показват пейзажни ракурси от България, Мексико, Боливия, Гърция, Турция, Мианмар, Бразилия, Намибия, Ботсвана, Исландия, Индонезия, Малта, Монголия и Танзания. Изображенията са селектирани по този начин, че да демонстрират човешкото наличие на фона на естествените стихии. Изложбата ще може да бъде прегледана до 01.04. (петък) в Галерии навън в
WWF прави подарък в името на природата
По случай Часа на Земята WWF България приготви специфичен подарък на всички фенове на природата: 20 нови стикера за връзка във Viber към този момент чакат да бъдат употребявани. Това е първият напълно български Viber пакет стикери с основен воин пандата Пан, който по един занимателен метод ни припомня да опазваме природата всеки ден. Стикерите с посланията на Пан можете да намерите
Часът на Земята по света
Часът на Земята въодушевява природозащитни действия на всички континенти. Тази година WWF-Намибия се концентрира върху безработни младежи и деца, останали отвън учебно заведение, ангажирайки ги да поемат дейна роля в опазването на природата в своите райони. WWF-Хонг Конг насочи публичното внимание към възобновяване на влажните зони и резервата с интернационално значение Май По – извънредно значим освен за птиците, преминаващи по източноазиатския прелетен път, само че и за цялата световна екосистема на влажните зони. WWF-Великобритания прикани всички ни да изчислим екологичния отпечатък от метода си на живот посредством приложението Така всеки самичък ще може да реши какво да промени в всекидневието си, с цел да даде своя принос в битката с климатичната рецесия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР