Провал в изпълнението на мерките по противодействието на радикализма и

...
Провал в изпълнението на мерките по противодействието на радикализма и
Коментари Харесай

Правителството тихомълком отчита провал в борбата с радикализацията и тероризма

Провал в осъществяването на ограниченията по противодействието на радикализма и тероризма регистрира държавното управление на последното си съвещание в сряда. Без диспути министрите приеха отчета за осъществяването на проекта за противопоставяне на тероризма и радикализацията за 2017 година, макар че той редовно не се извършва, като в това време одобриха и проекта за изтичащата 2018 година
 Премиерът и службите постоянно погазват закона. Но всичко е тъкмо...  Правителството одобри тактиката за противопоставяне на радикализацията и тероризма  Заплаха от радикализация на бежанци у нас, службите не могат да противодействат
От доклада за предходната година излиза наяве, че огромна част от плануваните действия не са изпълнени. От 36 ограничения за предходната година са изпълнени 20, като периодите за осъществяване на останалите от дълго време са просрочени.

Сред тях е и една от най-съществените ограничения - пазаруване на техническо съоръжение, с което Националният контратерористичен център в ДАНС да прави анализ на радикализацията в България и да обменя информация с останалите институции.  

В доклада е записано, че през 2017 година поръчката се е придвижвала по график, само че информация в Агенцията за публични поръчки и на уеб страницата на ДАНС демонстрира, че тя даже не е оповестена. Средствата за нея би трябвало да бъдат обезпечени от Фонд " Вътрешна сигурност " , а съгласно   годишната стратегия на Министерство на вътрешните работи за усвояването на парите от него тази поръчка би трябвало да е оповестена през август и завършена през октомври 2017 година

Разчетите на Министерство на вътрешните работи демонстрират също, че за пазаруването на техниката за ДАНС ще са нужни 50 хиляди лева В същото време в доклада за осъществяването на контратерористичния проект е посочено, че средствата не са били планувани, като осъществяването на поръчката е отсрочено за 2019 г. 

Изпълнението на тази част от проекта е значима дотолкоз, доколкото в  Стратегията за противопоставяне на радикализацията и тероризма , призната през 2015 година, ясно е посочено, че службите за сигурност би трябвало да придобият нови качества, с които да противодействат на тези феномени. От документа излиза наяве, че възможностите за противопоставяне на тероризма може да се окажат " дефицитни ", в случай че не се извърши " пригаждане на службите за сигурност и публичен ред ".

С неизпълнението на тази поръчка са забавени и други действия. Една от тях е пресичането на радикализацията в интернет пространството, което в действителност е главната среда за разпространяване на радикални хрумвания. Мярката " Повишаване на потенциала за идентификация, надзор и секване на опциите за връзка посредством интернет на лица, подозирани в съпричастност към терористична активност " се чака да бъде изпълнена до края на идната година, което съставлява две години и половина над в началото планувания период.

От документа, оповестен в правната система на Министерския съвет, излиза наяве също, че новосъздадената антикорупционна комисия, е осуетила проектите за подсилване потенциала на Националния ситуационен център към Съвета по сигурността към Министерски съвет. Това е трябвало да стане до края на 2017 година, само че още веднъж поради непредвидени средства, мярката остава неизпълнена.

В доклада се показва:

Съгласно мнение на Съвета по сигурността към Министерски съвет, през 2017 година са извършени редица дейности за основаване на народен ситуационен център. Поради основаването на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество, респективно – нейното обезпечаване с кадрови състав, със служебни пространства, техника и други, се постанова създаване на нови разновидности за образуване на Национален ситуационен център.  

Не е изпълнена и задачата до юни 2017 година в Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната да бъдат основани регистри на системите за видеонаблюдение в търговски обекти и публични места, на които се събират доста хора. Отново поради проблеми при усвояването на средства от фонда " Вътрешна сигурност " и забавянето на план, е пропаднало осъществяването на мярката, предвиждаща съдействие на управляващите с религиозните общности.

Въпреки систематичното несъблюдение на проекта държавното управление одобри и новите ограничения, които би трябвало да извърши през изтичащата година. В нея е планувано наваксването на пропуснати досега периоди. Така да вземем за пример до края на годината би трябвало да бъде определен народен координатор за противопоставяне на радикализацията, който на процедура ще е виновен за по-добрия надзор на процесите по тактиката и проекта. Такъв координатор е трябвало да бъде избран още през юни 2017 година

Сред изпълнените ограничения са посочени измененията в Закона за СРС , с които се дава опция за следене и подслушване при осъществяване на престъпления, свързани с осъществяване и закана за осъществяване на терористични дейности. Изпълнена е и мярката, която планува присъединяване на хора от службите в интернационалните конференции и семинари, както и това, че са въведени правила в задачите ни зад граница за това по какъв начин да работят при терористични офанзиви и да оказват помощ на български жители. Сред изпълнените ограничения попадат и обзор на съществуващите ограничения за сигурност по летищата и в формалните представителства на страната зад граница и военните ни контингенти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР