За пореден път зрители сигнализират за липса на Вентолин. Лекарството

...
За пореден път зрители сигнализират за липса на Вентолин. Лекарството
Коментари Харесай

„За тази година не съм виждала Вентолин“: Защо медикаментът отново липсва в аптеките?


За следващ път фенове алармират за липса на Вентолин. Лекарството е незаменимо средство за лекуване на белодробни проблеми при децата.

Въпреки изключителните доставки, които Министерството на здравеопазването обезпечи през януари, медикаментът липсва. Вариантите са родители да го поръчат от чужбина или да го купят от Турция.

Лекарството няма еквивалент и липсва в цялата аптечна мрежа.

„ Ние сме детски пулмолози. Всеки ден по най-малко 10-20 деца имат потребност от Вентолин. Без него лекуване няма. Като стане доста зле ситуацията единствената опция на тези деца е да влязат в болница, само че също не знам в лечебните заведения по какъв начин е ситуацията. И там количеството е нищожно “, уточни доктор Милена Янкова, детски пулмолог.

Снимка: bTV


Проблемът с дефицита е прочут още от декември месец 2022 година. Тога от Министерството на здравеопазването желаеха изключителни доставки за лекарствени артикули, за които са постъпили сигнали.

В известие на ведомството се показва, че над 5 хиляди флакона са доставени на 23 декември, а 10 хиляди опаковки – през януари 2023 година

Снимка: bTV


Въпреки това фармацевтите приказват за дефицит от месеци.

„ За тази година не съм виждала Вентолин. И аз се запитвам за какво ", разяснява Мая Попова, магистър-фармацевт и притежател на аптека.

Според ръководителя на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов доставките би трябвало да се усилят двойно, с цел да се ограничи неналичието.

Снимка: bTV


„ Идват количества, свършват. Търсенето е огромно “, добави той.

На въпрос на bTV за какво лекарството липсва от Българска асоциация на търговците на едро с медикаменти, споделят, че производителят краткотрайно е прекратил доставките на препарата, заради „ световни индустриални проблеми “ и твърдят:

„ Планирана е доставката на 24000 опаковки на 31.03.2023г. Създадена е организация за бързо разпространяване в аптечната мрежа и се чака лекарствения артикул да е разполагаем и наличен за пациентите на 03.04.2023г. Очакват се регулярни доставки ”.

Снимка: bTV


„ За Вентолина има усложнение в цяла Европа. Въпреки това имам увещание за приемане на количества. От идващия месец ще получим доста огромни количества на Пулмикорт, който също беше огромен проблем единствено, че не под същото комерсиално название, само че със същата генерика и със същото наличие “, изясни министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Снимка: bTV


Позиция от Изпълнителната организация по медикаментите към този миг няма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР