За пореден път прехвърчаха искри между ръководствата на Държавен културен

...
За пореден път прехвърчаха искри между ръководствата на Държавен културен
Коментари Харесай

Ръководствата на Двореца и на Ботаническата градина в Балчик взаимно се упрекват в ограничаване на достъпа

За следващ път прехвърчаха искри сред управленията на Държавен културен институт „ Двореца “, който е под шапката на Министерството на културата, и Ботаническата градина към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Двете институции стопанисват някогашната лятна резиденция на румънската кралица Мария в Балчик и от години водят борби между тях , а туристите не престават да се редят на две каси и поотделно да купуват билети – един за Ботаническата градина, и още един – за архитектурно-парковия комплекс. А поради свадите посред им общинското управление на Балчик преди няколко години изиска още веднъж да стопанисва „ Двореца “ .
На конференция шефът на „ Двореца “ Жени Михайлова показа, че чиновници на Ботаническата градина заключват с верига и катанец методите към Сребърния бунар и ресторант „ Корона “ и по този начин лимитират обезпечения от Конституцията свободен достъп до обществени обекти.

Михайлова напомни също, че с решение на Министерския съвет целият терен е възложен на ботаниците на Алма матер и техен е задължението да поддържат инфраструктурата. Но защото това не се прави, управлението на „ Двореца “ не може да осъществя плана си за възобновяване на пушалнята на кралица Мария. Сградата е наранена от свлачищен развой и с години се разрушава, само че с цел да се подхващат ремонтни действия, би трябвало да се укрепи теренът към нея. От „ Двореца “ имат планова подготвеност, сподели още Михайлова. Тя изрече разочарованието си, че не могат да реализират единодушие за една каса, въпреки че от културния институт са подготвени да правят отстъпка от своята част от цената и да вземат 6 лева като в този момент против 8 лева за Ботаническата градина.
„ Крадецът вика: Дръжте крадеца! “ – по този начин шефът на Университетски ботанически градини към Софийския университет доктор Красимир Косев отговори на въпросите на Actualno.com за заключените подходи към обекти на комплекса, неовладените свлачища, двете каси, пред които се редят туристите… По думите му с предписание на Михайлова е затворена вратата за вила „ Арка “ и ботаниците три пъти до момента са били заключвани , а въпросът към този момент е подложен на равнище министерства. Д-р Косев твърди, че управлението на „ Двореца “ две години към този момент не подписва заявката за проучвателни процедури. От толкоз време е и предлагането на Софийския университет за една каса и един билет въз основата на електронна каса, а Михайлова даде негативно мнение за детайлите за електронен достъп, каса още доктор Косев. Той задава риторичните въпроси: Защо управлението на „ Двореца “ дава чартърен постройките – това не е ли същото като Народният спектакъл да отдаде чартърен гримьорните? И още – има ли социална поръчка за охранителната компания?

На конференцията Михайлова регистрира сполучлива година – 10% растеж на приходите по отношение на 2017 година, когато постъпленията са в размер на 1,7 млн. лева след облагане. Само за 4 години приходите са нарастнали със 100%. Увеличението се дължи на спомагателните услуги – холограмата на румънската кралица Мария и концертите. Ръст е регистриран и при туристите – до края на дейния туристически сезон броят им е 260 000 против 231 000 година по-рано. Традиционно максимален е делът на румънците – 115 900, следвани от българи – 57 500, руснаци – 36 600, поляци – 21 900 и германци – 10 000.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР